Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hadseregnek repülő autó kell

2010. július 21., szerda 17:04

Alig egy hónappal azután, hogy az amerikai repülési felügyelet engedélyezte az első repülő autót, a védelmi minisztérium repülőautó-pályázatáról is érkeztek hírek.

A Pentagon illetékesei a legendás Humvee terepjáró (ami a közhiedelemmel ellentétben nem márkanév, hanem magának a járműkategóriának a rövidítése: High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, vagyis nagy mozgékonyságú, többfunkciós kerekes jármű) repülő verzióit képzelik el elérendő célként.

Az amerikai hadügy szerint a repülő autó óriási szolgálatot tehet a hadseregben, például elaknásított, vagy járhatatlan útszakaszok átrepülésével, de alkalmas felderítésre, vagy éppen evakulásra, gyors, hatékony csapásokra, sebesültek, vagy kisebb kommandók szállítására, logisztikai feladatokra is. A Transformers projekt nevű pályázatban kiírt járművel szembeni elvárt követelmények a négyfős teherbírás, a helikopterekhez hasonló függőleges fel- és leszállás képessége, és 250 tengeri mérföld (463 kilométer) megtétele egy tankolásból. Emellett természetesen erősen páncélozottnak kell lennie a repülő autónak, és komoly fedélzeti fegyverarzenált is el kell bírnia.

A pályázatra a Textron haditechnikai óriáscég tűnik egyelőre esélyesnek, de ők is azt mondják, hogy a repülő harci terepjárót nem a közeljövőben fogja bevetni a hadsereg. Terveikben egy olyan, egyelőre név nélkül álló járművet vázoltak fel, ami szárazföldi formájában a mai páncélozott csapatszállítókra emlékeztet, csak az autó hátulján egy hatalmas propeller különbözteti meg azoktól. A karosszéria tetőrészébe épített szárnyak és rotor kinyitásával percek alatt alatt repülésre kész állapotba hozható a jármű. A rotor csak a felszálláskor biztosítja a felhajtóerőt, egyébként a szárnyakkal és a hátsó propellerrel, a repülőgépek repülési elvét követve repül és navigál a gép.

A tervek szerint egyébként a repülő harci terepjáró több alkatrészét a nemrég engedélyezett civil repülő autót gyártó Terrafugia cég fogja szállítani

Rovatok