Index Vakbarát Hírportál

Nagy csipfogyasztó az Apple

2010. július 22., csütörtök 15:11

Ha megtartja mostani erős lendületét, jövőre az Apple lesz a világ második legnagyobb csipvásárlója, és egy évvel később a listavazető HP-t is megelőzheti.

Nem közismert tény, de a kaliforniai Apple már ma is a félvezetők harmadik legjelentősebb fogyasztója a világon, csak a Hewlett-Packard és a Samsung előzi meg. Jövőre várhatóan már többet költ integrált áramkörökre, mint dél-koreai riválisa, és 2012-ben még a HP-t is utolérheti.

„Ha egy cég feljebb lép a toplistán, az azt jelenti, hogy sikeresek az új termékei és nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre” – magyarázta Min-Sun Moon, az iSuppli e területért felelős elemzője. A szakértő szerint az Apple várható második helyezése javarészt az iPhone 4 és az iPad rendkívüli sikerének lesz köszönhető.

A cég 2009-ben 13 százalékkal többet költött csipek vásárlására, mint egy évvel korábban, ami – annak tükrében, hogy a riválisok nagy többségénél csökkenés volt tapasztalható – jó teljesítmény. Az idén viszont várhatóan 54 százalékkal, 12,4 milliárd dollárra nő majd a félvezetőkre fordított keret, mely jövőre tovább emelkedik, 30,4 százalékkal, 16,2 milliárd dollárra. 2011-ben a HP prognosztizált költése 17,1, a Samsungé 13,9 milliárd dollár lesz.

Az iSuppli úgy látja: hacsak nem vásárol fel hardvergyártó cégeket az e mutatót tekintve az ezredforduló óta listavezető HP, az Apple már 2012-ben megelőzheti.

Rovatok