Index Vakbarát Hírportál

Videohívás a hűtőben

2010. július 25., vasárnap 20:14 | aznap frissítve

Jean-Jacque Sahel, a Skype kormányzati kapcsolatokért és szabályozásért felelős európai igazgatója azt tartja a legfontosabbnak, hogy a kormányok ne korlátozzák az internetes cégek fejlődését, a szolgáltatók pedig ne tiltsanak önkényesen bizonyos technikákat. Sahel a Szélessáv Műhely rendezvényén beszélt az internetes telefonálás jövőjéről.

Mindenki arról beszél a távközlési iparágban, hogy a telefonhívásokon egyre kisebb a haszon. Milyen új bevételi forrásokat keres a Skype?

Nem a telefonálás a legjobb üzlet, de a Skype nem is a telefonhívásról szól, és folyamatosan új szolgáltatásokat fejlesztünk. Ilyen például a pc-s és maces kliensen elérhető Skype Access, amellyel a felhasználó fizetős wifiszolgáltatókat kereshet a környékén. Gyakori gond a fizetős hotspotokkal, hogy előre meg kell vennünk fél vagy egy óra hozzáférést, még akkor is, ha negyed óra múlva indul a repülőgépünk. A Skype Access percdíj alapú, az ember csak a valós használatért fizet, a Skype számla rovására.

Mennyien használják a Skype-ot Magyarországon?

Országszintű adataim nincsenek, globálisan több mint 500 millióan vannak, és gyorsan növekszünk. 2009 utolsó három hónapjában 39 millió új ügyfelet szereztünk.

Mi áll a növekedés mögött?

A marketingünk főleg abból áll, hogy szájról szájra terjed a hírünk. Ekkora méretnél jól működik a hálózati hatás: minél több felhasználónk van, annál többen akarnak csatlakozni. Nagyon népszerű a videohívás funkció, 2009 végén a felhasználók 36 százaléka használta, 2008 elején még csak 25 százalék, tehát jól látható a növekedés. Ezen kívül nemrég elindítottunk egy fejlesztői programot SkypeKit néven, amivel több ezer hardver- és szoftvergyártó építheti be a Skype-ot a saját eszközeibe.

A SkypeKit az, amivel a pc utáni világot próbálják meghódítani?

Igen, azt szeretnénk, hogy Skype mindenhol elérhető legyen. Szerintem néhány éven belül teljesen hétköznapi lesz, hogy Skype van a tévében. Jó élmény hátradőlni a kanapén, és szemtől szembe csevegni valakivel. A SkypeKit azért jelent meg, mert láttuk, mihez kezdhetnénk a technológiánkkal, de rájöttünk, hogy a megvalósításhoz nincs elég fejlesztőnk. Másoknak is lehet jó ötletük, ezért összeraktunk egy készletet, hogy az emberek a Skype motorjával új dolgokat valósíthassanak meg. Elképzelhető, hogy hamarosan még a hűtőben is lesz videohívási lehetőség.

Egyre népszerűbbek a gps-alapú online szolgáltatások, amelyekkel a felhasználók a földrajzi helyzetükkel összefüggő információkhoz férnek hozzá. Ezt a hullámot megpróbálja kihasználni a Skype? A műholdas navigáció egy alapproblémát is megoldhat: a mentők vagy a rendőrök megismerhetik a segítséget kérő telefonáló földrajzi helyzetét, és ezzel a Skype teljes értékű telefonszolgáltatássá válhatna.

Jó felvetés, de erről inkább a segélyhívó rendszereket működtető cégeket meg kellene kérdezni. A technológia fejlődik, és a gps-alapú földrajzi azonosítás is segíthet, az Internet Engineering Task Force nevű szabványosító szervezet is foglalkozik a problémával, és NG-112 néven felállítottak egy munkacsoportot.

Említette, hogy a Skype-nál a kormányzati kapcsolatokért és a szabályozásért felel. Milyen dolga van a Skype-nak a kormányokkal?

Nagyon fontos, hogy a törvények ne fogják vissza az internetes cégek növekedését. Emellett a fogyasztóvédelem, versenyhatóságok, adatvédelem szabályaira is figyelnünk kell. A kormányoknak segíteniük kell az online cégeket, például a net semlegességének biztosításával, hogy a felhasználók minden tartalomhoz korlátok nélkül hozzáférjenek.

Mennyire problémás a helyzet az internet semlegessége szempontjából?

Sok internetszolgáltatónál tiltják a VoIP-telefonok és a p2p-technológia használatát, sőt, egyesek az online videók elérését is blokkolják, azaz elérhetetlenné tesznek sok olyan dolgot, ami miatt az emberek szeretnek internetezni. Néhány nyugat-európai mobilszolgáltató az internetelérés alapdíján felül plusz pénzt kér a VoIP-telefonok használatáért. Nem mindenki akar az interneten telefonálni, de ettől még nem fair, hogy ugyanannyi átvitt adatért többet kell fizetni. Ez pénzügyi diszkrimináció, és sokat veszítünk, ha az internet már nem egy nyílt platform lesz, amin szabadon áramolhat az információ.

Rovatok