Index Vakbarát Hírportál

Az antenna miatt késik a fehér iPhone 4?

2010. július 26., hétfő 13:26

Bár a hivatalos verzió szerint a burkolat jelent problémát, néhány szakértő úgy véli, más oka van a fehér iPhone 4 késésének: valószínűbb, hogy nem akarják piacra dobni, csak ha már megoldották az antenna hibáját.

Az Apple múlt héten jelentette be, hogy a fehér burkolatos iPhone 4-ek késnek majd valamennyit. A hivatalos közlemény szerint a készülék gyártása nagyobb kihívást jelent, mint eredetileg gondolták, ami komikusan hangzik, ha egy szín a késés oka. Ráadásul éppen a fehérről van szó, ami meglehetősen elterjedt szín.

Magyarázat

A bejelentés tehát egyszerre volt meglepő és érthetetlen, a Business Week szerint azonban csak egy szokásos, Apple-féle kommunikációs fordulatról van szó. A "nem tudunk fehérben gyártani" valójában inkább azt jelentheti, hogy "megpróbáljuk kijavítani az iPhone 4 antennahibáját, és a fehéret majd csak akkor dobjuk piacra, ha készen vagyunk a munkával".

Marketingszempontból magyarázható az ötlet: ha a fehér iPhone nem is új modell – hiszen színét leszámítva mindenben megegyezik fekete társával –, látványosan eltér attól. Ha csak javított verzióban dobják majd piacra, az emberek úgy gondolnak majd rá, mint egy hibátlan készülékre, ami mentes lesz a fekete előd antennaproblémájától. Más szín, más rendszer, más kapcsolódó érzelmek, és míg az eredeti modellhez már örökre hozzánő az antennaprobléma, a fehér készülék megúszhatja ezt a bélyeget.

Ezt a verziót erősítheti az a tény is, hogy az Apple csak szeptemberig ad ingyen tokokat az iPhone 4 mellé az antennahiba miatt. Ahogy Jobs mondta, ősszel újra megvizsgálják a kérdést, és ha találnak jobb megoldást, akkor inkább amellett fognak dönteni. A jobb megoldás nyilván a javított készülék lesz, és könnyen lehet, hogy a technológiai újítást a fehér modellel fogják bevezetni.

Rovatok