Index Vakbarát Hírportál

BlackBerry-funkciókat tilt be az Egyesült Arab Emírségek

2010. augusztus 1., vasárnap 17:56

Az Egyesült Arab Emírségek vasárnap bejelentette, hogy októbertől betiltják a BlackBerry nevű okostelefon néhány fontos szolgáltatását. A hivatalos indoklás szerint a kanadai cég által gyártott telefonok "nemzetbiztonsági kockázatot" jelentenek, és nem felelnek meg a helyi törvényeknek. Sajtószabadságért küzdő aktivisták szerint azonban igazából az zavarja az arab állam hatóságait, hogy nem tudnak beletekinteni a telefonokon keresztül küldött egyes üzenetekbe, és nem tudják ellenőrizni polgáraikat.

Az Egyesült Arab Emírségek távközlési hatósága (TRA) a weboldalán közölte, hogy október 11-től tiltva lesz a főleg a főleg üzletemberek körében népszerű telefon néhány szolgáltatása. A hatóság közlése szerint a Blackberry Csevegés (Messenger) funkcióját, valamint az email szolgáltatást, és a netes böngészést tiltják be, és erről már értesítették is a helyi mobiltelefon-szolgáltatókat.

A hatóság közlése szerint ezekkel az alkalmazásokkal "jogi felelőségre vonás nélkül követhetnek el egyes emberek szabálysértéseket". A telefon ezért súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és a tiltás "közérdek" - közölte a TRA.

A probléma oka az, hogy a Blackberryt készítő Research in Motion (RIM) nevű cég külföldi szervereken tárolja a felhasználók által küldött, és titkosított hálózaton áthaladó üzeneteket. Így a helyi törvények nem vonatkoznak a cégre, és nem kell személyes adatokat kiadnia az emírségek hatóságainak.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű sajtószabadságot védő szervezet szerint az Emírségek azért tiltja be a kérdéses szolgáltatásokat, hogy megerősítse a cenzúrát, és az állampolgárok megfigyelését. A TRA ezt tagadja. A hatóság közlése szerint csak arról van szó, hogy a szolgáltatások nem felelnek meg az Emírségek telekommunikációs szabályainak, és amint ezt megoldják, engedélyezni fogják azokat.

A RIM egyelőre nem kommentálta a tiltásról szóló hírt. A becslések szerint félmillió ember használja a BlackBerryt az Emírségekben.

Rovatok