Index Vakbarát Hírportál

A FBI nekiment a Wikipediának

2010. augusztus 4., szerda 11:29

Az FBI szerint hivatalos címerét csak az igazgató hozzájárulásával lehet használni és ez vonatkozik a Wikipediára is. Arra szólították fel az online enciklopédiát, hogy vegyék ki a címert a róluk szóló szócikkből.

Most az FBI-nál húzta ki a gyufát a Wikipedia. A nyomozóhivatalnak az nem tetszik, hogy a Wikipedia FBI-ról szóló szócikkében látható a szervezet címere. Egy július 22-én írt levélben felszólították az online enciklopédiát, hogy vegyék le, mert nem adtak engedélyt a kép használatára – írja a CNet.

A levélben jogi lépésekkel is fenyegetőzik az FBI, ha nem teljesítik kérését.

A Wikipedia szerint az FBI félreértelmezte azt a jogszabályt, melyre hivatkozva követeli a címer eltávolítását az oldalról. Ezért akár a bíróságon is hajlandóak megvédeni igazukat.

Mike Godwin, a Wikipedia jogtanácsosa szerint a jogszabály azt tiltja, hogy jelvényeket és igazolványokat másoljanak, nem azt, hogy egy enciklopédián fent legyen a címerről egy kép – vagyis a kép nem azért van fent a Wikipedián, hogy visszaéljenek vele.

Az FBI azonban ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor használhatja bárki a képet, ha magától az FBI igazgatójától kapott rá engedélyt – így könnyen lehet, hogy az ígért jogi lépésekre hamarosan sor kerül.

Rovatok