Index Vakbarát Hírportál

Magától meggyógyul a következő Firefox

2010. augusztus 9., hétfő 17:03

Kényelmesebben javítható lesz a nyíílt forráskódú böngésző, és az automatikus frissítéssel nagyobb biztonságban lesznek a hanyag júzerek.

A Mozillánál úgy döntöttek, hogy a Firefox böngésző következő 4.0-ás verziójában a frissítések már a háttérben, a felhasználó megkérdezése nélkül települnek. Ez a módszer erősen emlékeztet a Google Chrome frissítési módszerére.

Az év végére elkészülő Firefox 4.0 frissítései nem minden rendszeren érkeznek automatikusan, először csak a windowsos gépekre települnek kérdés nélkül. (A böngésző harmadik tesztváltozata a héten jelenik meg.)

Azért néha még beköszön

A változtatást Alex Faaborg, a Firefox egyik vezető fejlesztője azzal indokolta, hogy ez bevett szokás már a szoftvercégeknél: a legtöbb frissítés a felhasználó hozzájárulása nélkül települ a számítógépekre. A mérnök állítása szerint ez lesz az alapbeállítás, de – a Google-lal ellentétben – ők meghagyják a választási lehetőséget, vagyis a felhasználó visszatérhet a régi módszerhez.

Amikor a böngésző rákérdez a frissítés telepítésére, engedélyt kér, ráadásul a nagy verzióugrásoknál továbbra is lesz párbeszédablak. (A Google felmérésekre hivatkozva nem engedélyezi ezt, mivel szerintük csak így biztosítható, hogy a lehető legtöbb számítógépen mindig a legújabb, az ismert sebezhetőségekkel már nem rendelkező, javított program fusson.)

A Mozilla a fentiek mellett azzal is érvelt, hogy az átlagfelhasználók többségét zavarja a gyakran érkező frissítések párbeszédablaka, számukra kényelmes és megnyugtató a háttérben zajló folyamat.

Rovatok