Index Vakbarát Hírportál

Árulkodik a böngészők inkognitómódja

2010. augusztus 10., kedd 11:15

Mindegyik elterjedt böngésző leleplezi a böngészési szokásainkat. Hiába kapcsoljuk be a pornómódot, minden látogatásunknak nyoma maradhat.

Az Internet Explorer 8 egyik ismert újítása volt a pornómód, amivel nyomtalanul lehet böngészni a weboldalakat. A hivatalosan privát böngészésnek vagy inkognitómódnak nevezett funkció bekapcsolásakor a számítógép többi használója nem látja, hogy milyen oldalakat nyitottunk meg. Ugyanígy a megnyitott weboldalak sem ismerik fel a júzert, nem tudják, hogy korábban már járt ott. Ezt az újítást azóta a Chrome, a Firefox és a Safari böngésző is átvette.

Ahhoz, hogy a felhasználó nyomtalanul internetezhessen, a böngészőnek meg kell akadályoznia az előzmények elmentését és a gyorsítótár használatát. A weboldalakat pedig meg kell akadályozni abban, hogy elérjék a számítógépre elmentett sütiket, amelyek a felhasználót azonosítani tudják.

A Stanford Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy mind a négy említett böngészőben gyenge a védelmi rendszer. Nem különítik el tökéletesen a privát és a nyilvános böngészés adatait, és a weboldalak simán létrehozhatnak böngészési előzményekre utaló nyomokat.

Még rosszabb a helyzet a kiegészítők esetében. Ezek az extra programok általában nem veszik figyelembe, hogy milyen módban böngész a felhasználó, és el tudnak menteni személyes adatokat. Közéjük tartozott az Adobe Flash is, amely saját sütiket használ, de ennek a hibáját azóta javították. Az Internet Explorer és a Chrome szerencsére letiltja a kiegészítőket az inkognitómódban, a Firefox viszont nem.

Rovatok