Index Vakbarát Hírportál

Azonosították az első trójait androidos mobilokra

2010. augusztus 11., szerda 13:19

A Kaspersky orosz vírusirtó cég olyan vírus azonosított be, ami androidos mobilokat támad. Ha letöltjük és települ a trójai, emelt díjas számokra küldözget sms-eket a telefonunk.

A ma okostelefonok sok esetben erősebbek, jobb processzorral bírnak, mint a tizenöt évvel ezelőtti számítógépek, így csak idő kérdése volt, míg megjelennek az erre a platformra írt vírusok. A Kaspersky Lab orosz vírusirtó cég egy Marketen keresztül terjedő trójai vírust azonosított. A Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer nevű vírus médialejátszónak álcázza magát, ugyanolyan .apk kiterjesztésű, mint bármelyik alkalmazás és alig 13 KB a nagysága.

Miután a mobilra települ, mindenféle emelt díjas számokra küld üzeneteket. Az innen származó pénz pedig egyenesen a cyberbűnözőknek megy.

Ez nem az első támadás az androidos mobilok ellen, a Vodafone árult egyszer olyan telefonokat, melyen a Mariposa nevű botnet vírusa volt. A Kaspersky szerint azonban ez az első olyan vírus, melyet kifejezetten erre az operációs rendszerre írtak. Mivel az andoridos okostelefonok piaca robbanásszerűen növekszik, a következő hónapokban egyre több rosszindulatú program támadhatja meg ezeket a telefonokat.

Rovatok