Index Vakbarát Hírportál

Működik a 35 dolláros táblagép

2010. augusztus 13., péntek 09:30

A tévében is bemutatták a prototípust. A megcélzott árszinten már most legyártható a tablet, de hosszú távon 10 dollárra remélik leszorítani a bekerülési költségét.

Az indiai oktatási minisztérium júliusban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a helyi műszaki egyetemekkel és kutatóintézetekkel együttműködve egy rekordolcsó, 35 dollárból előállítható táblagép kifejlesztésén dolgozik. Bár a rendezvényen a közoktatást megcélzó készülék prototípusát is bemutatták, sokan kétkedéssel fogadták a hírt, már csak azért is, mert a tárca korábbi, hasonlóan ambiciózus laptopprojektje kudarcba fulladt.

Lehet, hogy ezúttal nem így lesz. A minisztérium legalábbis mindent megtesz annak érdekében, hogy erről meggyőzze az embereket: nemrég az egyik helyi televízióban is bemutatták a prototípust. A műszaki újdonságokkal foglalkozó Gadget Guru című műsor vezetői nemcsak beszélgettek Kapil Sibal oktatási miniszterrel, de hosszasan próbálgatták is az eszközt, és meglehetősen elégedettek voltak vele, a hardvert kiforrottnak találták. Egyikük azt mondta: két órán át próbálta lefagyasztani a táblagépet, de nem jár sikerrel.

A masinán egyébként Google Android operációs rendszer futott (nem Linux, ahogy azt korábban ígérték), a műsorvezetők tapasztalatai szerint kiválóan használható sebességgel. Kiderült az is, hogy a 2 GB memóriával ellátott tablet wifivezérlővel, webkamerával, miniUSB-csatlakozóval, MiniSD-kártyaolvasóval, SIM-kártyafoglalattal, továbbá video- és fülhallgató-kimenettel is rendelkezik. A verdikt szerint az egyetlen gyenge pontja az érintőceruzával is használható rezisztív érintőképernyő, amely nem túl érzékeny, bár ilyen költségvetés mellett az iPadéhez hasonlóan kezesbárányként reagáló felületet nem is lehet elvárni.

Rovatok