Index Vakbarát Hírportál

Élje túl kütyükkel a kánikulát!

2010. augusztus 14., szombat 14:49

A nyár legmelegebb időszakában vagyunk, ilyenkor nehezebb a munka, főleg akkor, ha nem légkondis irodában dolgozunk. Összeszedtünk néhány kütyüt, amikkel kellemesebbé tehetjük a robotot még a legnagyobb forróságban és akár tűző napon is. Tanulság: hosszabbítót érdemes vinni, különben nagyon hamar lemerül az akkumulátor.

Mindenekelőtt kell egy laptophűtő, hogy ne melegedjen túl a gépünk. Nem árt egy ventilátor sem – mi egy napelemes változatot próbáltunk ki, napsütésben ugyanis nem volt hiány az elmúlt napokban. Kánikulában sok folyadékot kell inni, és jó, ha ez a folyadék hideg, ezért egy usb-s minihűtőt is teszteltünk. A felhevültséget egy vízzel teli párnával kezeltük, végezetül pedig napelemes töltővel próbáltuk feltölteni a mobilunkat. Nézzük, így felszerelve hogyan éltünk túl néhány órát a napon.

Összeszedtük a fent említett kütyüket és elindultunk irodaházunk udvarára. Itt rögtön szembesültünk az első gonddal: annyi csomagot aggattunk magunkra, hogy leizzadtunk, mire leértünk a szökőkút mellé. Elhelyezkedni sem volt egyszerű, az összes usb-t beledugni a laptopba, kényelmes pozícióba helyezkedni, és nekiállni dolgozni. De az erős napfényben szinte semmit sem láttunk laptopunk fényes kijelzőjéből. Újabb negyedórás helyezkedés után ez az akadály is megszűnt, kezdődhet a munka.

Hűtjük a laptopot és magunkat

Kezdjük a laptophűtővel. Első pillantásra roppant instabilnak tűnik, de ha kihajtható lábain áll, stabil rajta a laptop. Azonban annyira megemeli a billentyűzetet, hogy nem lehet kényelmesen gépelni. Külső billentyűzettel áthidalható a probléma, de az csak íróasztalnál kényelmes. Maga a ventilátor középen van, így főleg azoknál a laptopoknál jó, amelyek középen melegszenek. A kütyü egészen jól hűtötte a gépet, a kánikulában szükség is volt erre – de nagyon gyorsan meríti az akkumulátort, tényleg csak akkor érdemes használni, ha töltőre van dugva a gép.

Szintén a laptop aksiját szívja a mini üdítőhűtő, amibe egy dobozos üdítőt rejtettünk. Próbáltam lassan inni, hogy kipróbáljam, mennyi ideig tartja hidegen az üdítőt, de a forróságban gyorsan elfogyott. Ami nem is volt baj, mert a hűtő vészesen fogyasztotta a gép akkumulátorát. Később kipróbáltam a hűtőt nyugodtabb körülmények között is a szerkesztőségben. A kütyüben a doboz alján levő fémlemez hűt, jó néhány óráig hidegen tartotta az üdítőt. Nagyon halk, egy csendes szobában sem hallani semmit belőle. És úgy tűnik, strapabíró is: egy kolléga nem tudta, hogy üdítő van benne és feldöntötte, de a kiömlő kóla nem tett kárt benne.

Inkább autó, mint ventilátor

A ventilátor elengedhetetlen tartozék, ha nincs szélmozgás. Egy napelemes ventilátort próbáltunk ki, egyrészt azért, hogy ne terheljük a már így is túlterhelt laptopot, másrészt ez a ventilátor átalakítható napelemes autóvá, kishajóvá, kutyává, így játszhatunk is szabad perceinkben. Nagyjából húsz perc alatt összeszereltük a ventilátort és kipróbáltuk. Az ablakban még éppen hogy fújdogált, mert nem volt annyira erős a napfény. Az udvaron azonban olyan erővel hajtott a pici motor, hogy már-már felszállt, mint egy helikopter. De mindhiába, annyira nem tudta megkavarni a levegőt, hogy akár egy kis kellemes szellőt érezzünk magunk körül. Játéknak azonban kiváló.

A vízzel teli párnát valójában másnaposságra ajánlják, filmekben is sokszor láthattuk, ahogy Bruce Willis két akció és két fejfájáscsillapító között egy hideg tömlőt nyom a fejéhez. De nemcsak másnaposság ellen jó ez a párna, hanem hűsít is a nagy melegben – nagy hátránya azonban, hogy legfeljebb fél óráig, mert nagyon hamar felmelegszik és újra fel kell tölteni.

A legszkeptikusabb a napelemes töltővel szemben voltam, de ez is jól jött egy kollégának, aki elvesztette telefonja töltőjét és a készülék már hetek óta lemerült állapotban pihent a fiókja mélyén. Egyik délután aztán rádugtuk a napelemekre és vártunk. Másfél óra után egyharmadnyi töltésen volt a teljesen lemerült telefon, ami elég lassúnak tűnik, de vészhelyzetben jól jöhet. Alternatívájával, a kurblis töltővel azonban nem tudtunk mit kezdeni, olyan lassan töltött – de ilyen melegben nem is lehet sokáig tekerni a kart.

(A kütyüket az EzPontAz , a Bigyóshop és a Speedshop biztosította.)

Rovatok