Index Vakbarát Hírportál

Egyezményt sért az EU a hardverekre kivetett vámokkal

2010. augusztus 18., szerda 09:16

Nemzetközi egyezményt megsértve vet ki vámot egyes számítástechnikai eszközökre. A határozat több mint két évvel azt követően született meg, hogy az Egyesült Államok, Japán és Tajvan a tárgyalásos rendezési kísérletek kudarca után hivatalos panaszt nyújtott be az ügyben.

A WTO döntése előírja, hogy Brüsszelnek szinkronba kell hoznia a vámszabályokat az 1996 decemberében elfogadott és azóta 70 ország által szignált információtechnológiai egyezménnyel (ITA). Ez a konvenció az informatikai termékek vámtételének eltörlését írja elő a tagországok számára.

A felek közti konfliktus forrása az volt, hogy míg az EU szerint a közel 14 évvel ezelőtt elfogadott dokumentumban nem szereplő termékekre – konkrétan: bizonyos LCD monitorokra, multifunkciós nyomtatókra és set-top boxokra – joga van kivetni vámot, az USA és Japán úgy gondolta: az újabb technológiájú termékek is automatikusan az egyezmény hatálya alá esnek. Amerika szerint több mint 70 milliárd dollár értékű exportról van szó.

A határozat azt az elvet erősíti, hogy a technológiai változások nem használhatók fel ürügyként új vámok bevezetésére olyan termékek esetében, amelyek az ITA hatálya alá esnek. A technológiai innováció a gazdasági növekedés motorja – mondta Ron Kirk, az amerikai elnök kereskedelmi megbízottja.

Brüsszel ugyanakkor változatlanul fenntartja korábbi álláspontját, amely az egyezmény átfogó felülvizsgálatát részesíti előnyben az egyes termékek vámtételeiről folytatott jogi csatározások helyett. „A határozat nem állapít meg olyan általános irányelveket, amelyekből bármilyen általánosan alkalmazható következtetést lehetne levonni” – áll az unió közleményében. A feleknek 60 nap áll rendelkezésére a döntés megfellebbezésére, az EU egyelőre nem döntött arról, hogy él-e ezzel a lehetőséggel.

Brüsszel korábban azt javasolta, hogy az aláírók tárgyalják újra a konvenciót, és vizsgálják felül, hogy az újabb fejlesztésű eszközök közül egyesek nem tartoznak-e inkább a vámmal terhelhető szórakoztatóelektronika kategóriájába. Példaként említették, hogy az egyik vitatott termék, egy LCD monitor DVD-lejátszóhoz is köthető, ezért televíziónak minősül. Az egyezmény korszerűsítésének ügyében azonban azóta sem történt előrelépés.

Rovatok