Index Vakbarát Hírportál

Ingyen tanít a számítógép

2010. augusztus 31., kedd 00:54

Néha nehéz megérteni a kémiai folyamatokat, és otthon nem mindig tudnak a diákok biztonságosan kísérletezni. Megnéztük, hogy milyen ingyenes szoftverek segíthetik a tanulást.

Teljesen jó a papírra nyomtatott tankönyv, de ugyanilyen fontosak az oktatószoftverek is, amelyek a semmitmondó képleteket és fizikai törvényeket látványos animációkkal, érthetőbben magyarázzák el. Az Interaktív Oktatástechnika szakportál főszerkesztője, Tarnavölgyi Gábor segítségével összegyűjtöttünk néhány olyan szoftvert, amelyet a tanulók és a szülők otthon használhatnak, függetlenül attól, hogy az iskola fel van-e felszerelve informatikai eszközökkel, például digitális táblákkal és laptopokkal.

Sajnos a tananyagfejlesztők nem igazán foglalkoznak az otthoni tanulással. A januári Educatio 2010 oktatási vásáron szinte kizárólag iskolai környezetre és állami közbeszerzésre optimalizált (vagyis méregdrága) szoftvereket és tananyagokat mutattak be, és szinte mindegyik fejlesztőcég azt mondta, hogy az iskoláknak dolgoznak, nem az egyéni felhasználóknak.

Kémia a képernyőn

A szemléltetés különösen fontos a reál tárgyaknál, a fizikai és a kémiai folyamatokat lehetetlen jól megérteni néhány képlet alapján. A Yenka segítségével a Doppler-hatástól a szervetlen kémiai folyamatokon át az áramkörök működéséig minden bemutatható, és a diákot garantáltan nem vágja agyon az áram a virtuális nagyfeszültségű hálózat tervezésekor. Hátránya, hogy a használatához a tanárnak angolul is jól kell ismernie a szakkifejezéseket, ugyanakkor előny is, hiszen a diák fontos angol szavakat ismer meg.

A Yenka egyszerű animációkkal mutatja be a jelenségeket, és mindegyik témában sok kész bemutató van. A tanárok saját kísérleteket is összerakhatnak, és megoszthatják őket a kollégáikkal. A program otthoni verziója ingyenes, az interaktív táblával használható iskolai verzióért viszont fizetni kell.

Mindig a matek

Világszerte ismert a nyílt forráskódú GeoGebra, amely a matematikai problémák szemléltetésében segít. Interaktív környezetben lehet megoldani geometria-, algebra- és analízispéldákat, és a legújabb verzióban már egy egyszerű táblázatkezelő is van. A Geogebra weboldalán több magyar nyelvű feladat van, de még nem teljes a gyűjtemény.

A gyerekek tizenöt perc alatt megtanulják a program használatát, a tanárok feladatok tervezésére és interaktív táblával is használják a programot, mondta Lavicza Zsolt, a szoftver egyik fejlesztője. A Cambridge Egyetemről hazánkba hozná át a fejlesztést, és létrehozna egy tanárképzéssel és kutatással foglalkozó központot is. Egyébként már most is elég sok fejlesztés folyik Magyarországon, például Szegeden készül a program JavaScript-verziója, amely mobilon és táblagépeken is fut majd.

Angol, na!

A számítógépezők az angol nyelvet gyakorolhatják a legkönnyebben, különösen akkor, ha van internetelérésük. A spellingcity.com felolvassa a begépelt szavakat, a tutpup.com weboldalon az oxfordi kiejtést lehet gyakorolni, míg a spinandspell.com portálon az alapszókincset (ruhák, állatok, étkezés, közlekedés) lehet bővíteni.

Google Földrajz

Az oktatási kiállításon elvétve akadt egy-két megfizethető atlasz, de ezek pont 15 000 forinttal drágábbak a Google Föld nevű programnál, ami teljesen ingyenes. A virtuális földgömbre különböző rétegek is ráhúzhatók, így extra információk jelennek meg rajta. Az egyik kiegészítővel például történelmi térképeket lehet a helyükre illeszteni, de magyar térkép egyáltalán nincs, és külföldi is kevés. Az ötlet kiváló, a megvalósítás közepes.

A térképen elméletileg légköri és óceáni áramlatok és történelmi csaták is ábrázolhatók, de ilyeneket – főleg magyar nyelven – egyáltalán nem találtam, nagyon kevés az oktatásra használt Google Föld-réteg.

Rovatok