Index Vakbarát Hírportál

Összement minden az Apple-nél

2010. szeptember 1., szerda 23:54 | aznap frissítve

Az Apple a teljes szórakoztatóvonalat frissítette: új Shuffle, Nano és Touch került piacra, és átalakult az iTunes, valamint az Apple TV is. Az idei show nagyobbat ütött mint a tavalyi, amikor csak a kötelezőt hozták.

Steve Jobs magyar idő szerint este hétkor kezdte meg sajtótájékoztatóját, amin az Apple újdonságait mutatta be. A vállalat vezetője jobb formában volt, mint ahogy azt az utóbbi időkben megszokhattuk. Talán felépülőben volt májátültetésből, de az is lehet, hogy csak a számok voltak rá jó hatással: Jobs bejelentette, hogy eddig 120 millió iOS-eszközt adtak el, a vállalat mobiljain, mp3-lejátszóin és tabletjein fut ez az operációs rendszer. Naponta 230 ezer aktiválást regisztrálnak Cupertinóban, amit azért tartott fontosnak kiemelni Jobs, mert a konkurencia, a Google napi 200 ezer Android-aktiválást jelentett be a közelmúltban. E tekintetben tehát megőrizte elsőségét az Apple.

Nagy a terhelés

Az iOS alkalmazásboltja, az App Store, továbbra is népszerű, eddig 6,5 milliárd letöltést számoltak össze, másodpercenként kétszáz kérést szolgál ki a szerver.

A rendezvényen bejelentették az operációs rendszer legújabb verzióját, a 4.1-es elsősorban hibajavításokat ad, de mostantól a fotók minősége is javulhat a high dinamic range nevű technikának köszönhetően. Megjelent a Game Center nevű szolgáltatás is, ami lehetővé teszi, hogy több iPhone-t összekötve barátainkon éljük ki frusztrációinkat különféle verekedős, autóversenyzős programokban.

Az operációs rendszer új verziója sok újdonságot kínál a vállalat tabletjének, az iPadnek is. Egyrészt már ezen az eszközön is lehetővé válik a programok párhuzamos futtatása. Másrészt mostantól nyomtatókkal is össze lehet kötni a készüléket. Új funkció, hogy zenék mellett képeket és videókat is átpréselhetünk a wifi-hálózaton, hogy azokat egy nagyobb eszközön, például egy tévén mutogathassuk ismerőseinket.

Mindig a sárga úton

Az operációs rendszer után a vállalat mp3-lejátszóiról kezdett beszélni Jobs. Eddig 275 millió iPodot adtak el, és a kereslet fenntartása érdekében idén mindegyik modellt frissítették. A legkisebb, a Shuffle már a negyedik generációnál tart, azonban olyan lett, mint amilyen a második generáció volt: visszakerültek a gombok a készülékre, úgy látszik, az emberek nem bírták ki, hogy csak távirányítóval lehetett irányítani a shuffle-t.

Átalakították az iPod Nanót is. A vállalat legsikeresebb lejátszója a Shuffle-lel ellentétben elvesztette gombjait és csak kijelzőjét tartotta meg, ami mostantól érintésérzékeny. A készülék 45 százalékkal kisebb és könnyebb, mint elődje, és lényegében egyetlen kijelző lett az egész. A közönség először ennek a készüléknek a bemutatója közben wow-zott hangosan, addig csak szégyenlősen, elvétve, az új Nano viszont egyértelmű tetszést váltott ki.

A harmadik újdonság az áttervezett iPod Touch volt. A készülék már eddig is nagyon népszerű volt, ezt mutatja, hogy a Touch a legnépszerűbb kézikonzol a világon, ahogy Jobs fogalmazott, nagyobb a piaci részesedése, mint a Sony és a Nindendo kütyüjeinek együtt.

Mostantól még nagyobb sebességbe kapcsolnak: a készülék vékonyabb lett elődjénél, megkapta az iPhone 4 kijelzőjét, processzorát, valamint előlapi kameráját, amivel akár hd-videót is lehet rögzíteni. Sőt, a Facetime-nevű programnak hála ha rákapcsolódunk egy wifihálózatra, videocsetelhetünk touch-os vagy iPhone 4-es ismerőseinkkel, a készülék tehát bizonyos körülmények közt már telefonként is funkcionál.

Twitter, Facebook, miegymás

Az iPodok után jött a vállalat zene- és eszközkezelő programja, az iTunes. Ez az alkalmazás tárolja a zenéket, és ezen keresztül kommunikálnak az iPodok, iPadek és iPhone-ok is a számítógéppel. Az új verzió, a 10 új logót kapott: kikerült a rajzból az első verzió óta használt cd, mivel a program online zeneboltja már nagyobb forgalmat generál, mint bármelyik cd-t áruló bolt a világban.

Az új iTunes a Ping nevű közösségi szolgáltatással próbál felhasználókat szerezni. Ahogy Jobs mondta, ez olyasmi, mintha összegyúrtuk volna a Facebookot, a Twittert és az iTunes-t: követni tudjuk a többiek zenehallgatási szokásait, toplistát kapunk a többiek leggyakrabban hallgatott dalairól, egyszóval könnyebben találjuk majd meg kedvenc előadóinkat, és többet költünk majd a Music Store-ban. Persze nem mi, mert a szolgáltatás továbbra sem érhető el Magyarországról, pedig sokan abban bíztak, hogy most bejelentik a zenebolt összeurópai verzióját.

Apple TV

Végül sor került a 2006-ban bemutatott Apple TV frissítésére is. Jobs elismerte, hogy a készülék nem ért el áttörést, bár a vezér szerint aki végül mégis megvette, az szerette a kütyüt. Jobs szerint azért látszott, mit akarnak az emberek: nagyfelbontású hollywoodi filmeket olcsóbban, mint eddig. Nem akarják, hogy számítógépet kelljen használniuk a kütyühöz, és az adatok tárolásával sem szerettek volna vacakolni. Mi született meg ebből? Az új, sokkal kisebb Apple TV.

A készülék negyedakkora lett, mint elődje volt, most már a tenyerünkben is elfér. Van rajta hdmi-kimenet, ethernet-port, de wifin keresztül is tud csatlakozni az internetre. Kell is a sávszélesség, mert mostantól nem megvesszük, csak kikölcsönözzük a filmeket az iTunes-ból. Ezentúl 5 dollárba kerül a nagyfelbontású filmek kölcsönzése, és egy dollárba a hd-tévéműsoroké. Persze aki akarja, a számítógépről is átküldhet videókat, képeket, zenéket, de akár ki is lehet hagyni a Macet és a pc-t. Persze megint nem Magyarországon, mert nálunk filmeket sem lehet venni, az Apple TV tehát csak sima átjátszóként tud működni nálunk.

A készülék egyébként olcsóbb lesz elődjénél, 229 dollár helyett már 99 dollárért el lehet vinni.

Rovatok