Index Vakbarát Hírportál

Szabad szoftverek felé kacsintgat a kormány

2010. szeptember 1., szerda 15:08

Szoftverhasználatban kialakult függőségeinket nyílt forráskódú programokkal kezelné a magyar kormány, derült ki az OpenOffice-közösség Budapesten megtartott konferenciáján. Az elhangzottak szerint fölösleges aggódni az ingyenes programcsomag jövője miatt.

Az OpenOffice az egyik legfontosabb nyílt forráskódú szoftver, és jelenleg Budapesten tanácskoznak a fejlesztői, hogy megvitassák a programcsomag jövőjét. Múlt héten néhányan már az aggodalmukat fejezték ki, mert az Oracle több mint egy éve tulajdonossá vált (a Sun felvásárlásával), de még nem beszélt az OpenOffice-szal kapcsolatos terveiről. Viszont megtámadta a szintén nyílt Androidot.

Támadó jellegű nagyvállalati nyomulásnak nyomát sem láttam a nemzetközi konferencián, az Oracle megnyugtatta a kedélyeket, a magyar nyíltforráskód-közösség pedig biztató vállveregetést kapott a kormánytól.

Szóban már támogatják

Már az is gesztusértékű, hogy a konferencia plenáris ülése az Országházban kapott helyet, de Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár ennél is több bátorítást adott a közösségnek. Nyitóbeszédében elmondta, hogy az új magyar kormány “elismeri és nagyra tartja a nyílt szoftvereket fejlesztők munkáját”.

Nyitrai kifejtette, hogy független és modern Magyarországot akar a kormány, aminek része lesz az is, hogy csökkentik az informatikai infrastruktúrák piacán kialakult függőségeket. Ezzel kimondatlanul is utalt azokra a sok milliárd forintos közbeszerzésekre, amelyekkel az ország a Microsoft-szoftverekhez láncolta magát. Az open source híveinek biztató jel, hogy Nyitrai szerint sok nemzetközi példa bizonyítja az OpenOffice által is használt nyílt dokumentumformátum sikerét.

"A régi szoftverfüggőség nem orvosolható újabb függőségek kialakításával" – fogalmazott az államtitkár, amivel talán a nyílt szabványokat támogató nagyvállalatokat próbálta óvatosságra inteni. Ez nem lenne meglepő, hiszen az Oracle ugyanolyan óriásvállalat, mint a Microsoft, és sokak szerint ugyanúgy is viselkedik.

Természetesen Nyitrai hízelgő beszédének csak akkor lesz jelentősége, ha a kormány tettekkel is bebizonyítja, hogy támogatja a nyílt szoftverek és szabványok használatát.

Jósolni nem tudunk

Ennek az ellenkezőjéről próbálta meggyőzni a hallgatóságot Michael Bemmer, az Oracle alelnöke. Prezentációjának egyik képkockáján alig fértek el egymás mellett a nyílt szabványok logói – Bemmer elmondta, hogy ezeket mind támogatják és beépítik termékeikbe. Részben ezzel támasztotta alá, hogy az OpenOffice miért passzol a kínálatukba.

Bemmer elmondta, hogy milyen új funkciók lesznek az idén megjelenő OpenOffice 3.3-ban, és érzékeltette, hogy a vállalatnak távlati tervei vannak a szoftverrel. Sajnos már készül az Oracle pénzügyi jelentése, ezért Bemmer nem válaszolhatott újságírói kérdésekre. Így nem tudtuk megkérdezni arról, hogy egészen pontosan mennyi pénzt szánnak az OpenOffice további fejlesztésére.

Rovatok