Index Vakbarát Hírportál

Belga adományból készült a magyar EU-elnökség weboldala

2010. szeptember 6., hétfő 14:11

A soros magyar EU-elnökség a mostani belga elnökség honlapját veszi át és fejleszti tovább. A külföldi segítségre azért volt szükség, mert előző kormányunk késett az előkészítéssel.

Tagállami tapasztalatok szerint egy jó elnökségi honlap felépítéséhez 9-10 hónapra van szükség. Mivel nem történtek korábban érdemi lépések, a magyar fejlesztők bevonására már nem volt mód, az idő rövidsége miatt a belga honlap átvételéről született megállapodás - mondta Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályának vezetője.

Belgium felajánlotta, hogy ingyen Magyarország rendelkezésére bocsátja saját EU-elnökségi honlapját és az általuk használt nyílt forráskódú szoftvert, amelyet Budapest saját igényei szerint átalakít, illetve továbbfejleszt. A belgák az elnökségi tapasztalatok széles körű, gördülékeny továbbadására törekednek politikai és technikai értelemben egyaránt. Véget akarnak vetni annak a gyakorlatnak, hogy a félévente váltakozó soros elnökséget betöltő ország szinte mindent nulláról kezd.

A magyar EU-elnökség honlapja három nyelvű lesz; magyarul, angolul és franciául lehet majd olvasni rajta a soros elnökséggel kapcsolatos híreket és háttéranyagokat. A magyar honlap fejlesztése, a tartalom tervezése elkezdődött, és a tervek szerint már a héten munkához lát a honlapfejlesztő csapat. "Jelentősen át fogjuk alakítani, lesznek benne olyan elemek, amelyekről fel lehet ismerni, hogy ez a belga honlap volt, de sok új elemet is behozunk" - mondta Urkuti György.

A honlap a kommunikáció központi felülete lesz, és a hivatalos közleményeken, dokumentumokon kívül az elnökségi mindennapok is megjelennek rajta, országpromóciós elemekkel. A szervezők törekvése szerint az olvasók olyan kulisszatitkokat is megtudhatnak majd, hogy mi szerepel a díszvacsorák menüjén és milyen kulturális eseményen vesznek részt a magyar EU-elnökség vendégei.

A főosztályvezető elmondta, hogy nincs sok idő, az EU-elnökségi honlapot novemberben már tesztelni fogják. A felület decembertől pedig már élesben fog működni, a delegációk, újságírók akkreditációja a kialakult EU-gyakorlatnak megfelelően az internetes felületen keresztül fog történni.

Rovatok