Index Vakbarát Hírportál

Mérje meg az internetet!

2010. szeptember 7., kedd 10:04

Széles sávú internetezésről készít stratégiát a kormány, gyógyír lesz az internetezők gondjaira. Ennek apropóján megkérjük olvasóinkat, hogy mérjék meg az internetelérésük sebességét, és írják meg panaszaikat, hogy megismerjük az aktuális problémákat.

Meglepő módon Nagy-Britannia és az USA csak mostanában kezd ráébredni arra, hogy a szolgáltatók által meghirdetett maximális sebesség köszönőviszonyban sincs a valódi letöltési sebességgel. Magyarországon ez a probléma 2008 decemberében megszűnt azzal, hogy kötelezővé tették a garantált legkisebb sebesség közlését. Így most már tudjuk, hogy egy öt megabites eléréssel még a legrosszabb esetben is letölthetünk egy megabitet másodpercenként.

Elméletileg.

Nagyon jól tudjuk, hogy az ilyen vállalások a gyakorlatban nem mindig teljesülnek, ezért ismét megpróbáljuk felmérni a vezetékes széles sávú internetelérések helyzetét. A kérdés nagyon aktuális, mert hamarosan a kormány is foglalkozik a problémával. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium várhatóan szeptember végén mutatja be az infokommunikációs stratégiáját. Biztosan kiderül valami a Nemzeti Digitális Közműről is, ami a vidéki széles sáv alapja lesz.

Vévévé ponty hu

Idén is sokan panaszkodtak az internetelérésükre, erről tanúskodik a Tékozló Homár fogyasztóvédő blog több tucat bejegyzése, és a szolgáltatókat anyázó fórumok is folyamatosan bővülnek.

Egyesek éveken át élvezték a gyors elérésüket, majd hirtelen elapadtak a megabitek, és a szolgáltató közölte, hogy az ügyfél túl messze van a központtól. Természetesen az ügyfél nem tolta a lakását kilométerekkel messzebbre. Megdöbbentő, hogy 2010-ben egy szolgáltató ilyen indokkal áll elő, ahelyett, hogy ő próbálna közelebb kerülni az ügyfeleihez. Olyan is előfordul, hogy a szolgáltató túlvállalja magát, és oda is beköti a huszonöt megabites internetet, ahol ennek csak a töredékét tudja nyújtani.

Sok előfizető hozzáférését az árvíz vitte el. Természeti katasztrófák után elfogadható, hogy a vezetéket nem ássák vissza a helyére két nap alatt, az viszont nincs rendben, hogy emiatt másfél hónapig nincs internet. Főleg, ha közben a havidíjat kiszámlázzák. Az egy forint tartozás miatt letiltott internetelérés pedig viccnek is rossz. Ha van hasonlóan jó története a közelmúltból, küldje el nekünk emailben.

Így mérjen internetet

A cikk megjelenése után egy hetet adunk a mérésre, az utána beérkező adatokat már nem tudjuk feldolgozni, mert időben el kell készülnünk az elemzéssel. Arra kérjük, hogy a cikket küldje tovább emailben, iWiwen, Facebookon, Twitteren és bármi más webes eszközzel, hogy minél több problémára fény derüljön. Ha a nagymamánál és a nyaralóban is van internet, próbáljon ott is mérni, mert a vidéki és külvárosi internetelérések helyzete a legérdekesebb. Valószínűleg kevesebb a gond a belvárosi kerületekben, ahol a Digi, a Magyar Telekom és a UPC több tíz megabites alapcsomagokkal küzd az ügyfelekért.

A méréshez a Speedtest.net weboldalát ajánljuk, és a mérés idejére érdemes lekapcsolni a torrenteket, ne nézzen közben videókat, a biztonság kedvéért csak egy böngészőablak legyen nyitva. A Speedtest.net betöltésekor Európa térképe jelenik meg, és lakhelyétől függően Budapest, Szeged, Miskolc vagy Nyíregyháza van kiemelve nagy narancssárga csillaggal. A csillagra kattintva rögtön elkezdődik a mérés, és néhány perc múlva megjelenik középen az eredmény. Kattintson a Copy Direct Link feliratú gombra, másolja be a linket egy emailbe, írja mellé az előfizetett díjcsomag sebességét, és küldje el az egészet a tothbalazs@gmail.com címre.

Rovatok