Index Vakbarát Hírportál

Új központot nyit az IBM Magyarországon

2010. szeptember 24., péntek 16:31

Az IBM bejelentette hogy az 1,7 milliárd dollárért felvásárolt (bár az üzlet még nem zárult le, többen panaszt nyújtottak be ellene a versenyhivatalnál) Netezza üzleti elemzőcég megszerzése után a három új elemzőközpontot nyitnak Európában, ezek közül az egyik Budapesten lesz.

A három kutató-fejlesztő központ mindegyike meghatározott célterületet fed le. A zürichi olyan technológiákkal foglalkozik majd, melyek főként a kormányzatok számára lehetnek hasznosak: gazdasági folyamatok elemzésével, és úgynevezett Okos város projektek (a városok infrastruktúrájának digitális, informatikai alapra helyezése) kialakításával. A bécsi központban energetikai hálózatokra fognak koncentrálni, a budapesti centrumban pedig a környezetbarát infrastruktúra feltételeinek, valamint a szállítás, a logisztika újabb módszereinek kidolgozása lesz a feladat.

Az ELTE bázisára építő magyar központ dolga lesz az is, hogy olyan fiatal szakembereket toborozzon, akik az üzleti analitika, az alkalmazott matematika területén szeretnének dolgozni.

Az elmúlt négy évben 23, a Netezzához hasonló profilú elemzőcéget vásárolt fel az IBM, ez összesen 12 milliárd dolláros befektetést jelentett, így jelenleg nagyjából 6 ezer alkalmazottjuk dolgozik az üzleti analitika területén. A cég úgy becsüli, az üzleti elemzéseket és optimalizációs megoldásokat kínáló üzletáguk 2015-ig összesen 16 milliárd dolláros bevételt hoz majd csak az Egyesült Államokban, a dinamizmust az is jelzi, hogy a területen az idei második gazdasági negyedévben 14 százalékos növekedést regisztráltak.

Rovatok