Index Vakbarát Hírportál

Eltörölné a roamingot az EU-biztos

2010. szeptember 27., hétfő 15:47

Az új uniós biztos az elődjénél radikálisabb változást szeretne: nem a díjakat kell maximálni, hanem egységes piac megteremtésével kell okafogyottá tenni a problémát.

A roamingtarifa az Európai Unión belül idejétmúlt konstrukció, melyet el kell törölni – mondta a múlt héten a tavaly ősszel megválasztott és idén februárban hivatalba lépett második Barroso-bizottság digitális politikáért felelős biztosa. Neelie Kroes az Európai Távközlésihálózat-üzemeltetők Szövetségének (ETNO) brüsszeli konferenciáján beszélt a mobiltelefonos barangolás szabályozásával kapcsolatos terveiről. Amint az ismert, a belföldi hang- és adatforgalmi díjaiknál gyakran jóval drágább roamingtarifákat a szolgáltatók akkor alkalmazzák, ha az ügyfél az operátor területén kívülről, külföldről telefonál vagy küld sms-t, vagy ott internetezik, illetve fogad hívásokat.

A roamingtarifák radikális csökkentéséért a korábbi távközlési biztos, Viviane Reding indított harcot, ő volt az, aki három évvel ezelőtt az árbevételüket féltő mobilszolgáltatók tiltakozása ellenére is keresztülvitte az erről szóló törvényjavaslatot az Európai Parlamenten. Az új szabályozás a telefonhívások (beszéd) és az adatforgalom (internet, sms) uniós roamindíjait 2011-ig évente lépcsőzetesen csökkenti.

Neelie Kroes azonban ennél radikálsabb lépéseket tervez. „Nem fogunk új limiteket javasolni, nem fogjuk a végtelenségig módosítgatni a jelenlegi díjmaximumokra vonatkozó megállapodást anélkül, hogy valami újat ne tennénk hozzá. Azt akarom, hogy a roaming- és a belföldi tarifák közti különbség a nullához közelítsen” – mondta a múlt héten.

A biztos asszony úgy véli: az Európai Unióban valóban egységes távközlési piacot kell létrehozni, olyat, amelyben az árakat a szolgáltatások valós költségei határozzák meg. „Át fogom tekintetni, hogy milyen strukturális, gazdasági és jogi akadályai vannak egy ilyen tényleg egységes piac megteremtésének, és nem fogok félni az ezeket leromboló intézkedések felvetésétől” – fogalmazott Kroes.

Rovatok