Index Vakbarát Hírportál

Távozik a Wikileaks német vezére

2010. szeptember 27., hétfő 12:58

Vita robbant ki a Wikileaks vezetői között, a német szóvivő a Spiegelnek pakolt ki, miután közölte, elhagyja a szervezetet.

Otthagyja a Wikileakset a szervezet német szóvivője, Daniel Domscheit-Berg (aki a támadásoktól való félelem miatt eddig Daniel Schmittnek hívta magát). A férfi a Spiegelnek adott interjújában az alapítóval való vitájáról beszélt. "Nagyon sok stressz ért mindenkit az elmúlt hónapokban, hibáztunk is, amivel nincsen semmi baj, ha az emberek tanulnak belőle" – mondta Schmitt.

Az elmúlt hónapokban a Wikileaks nagyon sok dokumentumot több tízezer oldalnyi titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra például az afganisztáni háborúról. Az oldal alapítója, Julian Assange ellen sok támadás indult, többek között vádolták nemi erőszakkal is.

Daniel Domscheit-Berg szerint túlságosan ráálltak a nagyobb projektekre, pedig a kisebb ügyekre is figyelniük kellene. Többször is próbált emellett érvelni, de az alapító vádaskodással felelt a kritikákra, és azzal gyanúsította Domscheit-Berget, hogy az nem lojális a szervezethez. A német szóvivő szerint Assange több munkatársát is támadta ilyesmivel, ezért most egyszerre hagyják el többen a szervezetet.

Rovatok