Index Vakbarát Hírportál

Az EU megszüntette az Apple elleni eljárást

2010. szeptember 28., kedd 08:15

Mindkét korábban kifogásolt ügyben engedményeket tettek az amerikaiak, így az Európai Bizottság nem látja indokoltnak az eljárást.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy megszünteti azt a két vizsgálatot az Apple ellen, melyben a cég alkalmazásboltjának felhasználási feltételeivel kapcsolatos kifogásokat, illetve a vállalat által a készülékeikhez biztosított garanciális, jótállási szabályokkal kapcsolatos panaszokat nézték meg. A bizottság szerint azért döntöttek így, mert az Apple időközben a panaszokra okot adó esetekből tanulva megváltoztatta gyakorlatát – például az unió polgárainak már nem okoz gondot egy iPhone javíttatása egy másik uniós országban, mint ahol vették a készüléket. Joaquín Almunia, versenypolitikáért felelős alelnök kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben nincs értelme egy hivatalos eljárásnak, mivel az Apple együttműködőnek bizonyult.

Idén tavasszal az EB két párhuzamos vizsgálatot indított az Apple iPhone-nal kapcsolatos stratégiái miatt. Az egyik nagyon egyszerű volt: a fogyasztók azt panaszolták fel, hogy ha például külföldön, mondjuk Franciaországban vesznek egy készüléket, akkor – hiába egységes ebből a szempontból az EU – a garanciális, illetve szavatossági jogokat nem tudják érvényesíteni egy másik uniós országban. A bizottság aggodalmait fejezte ki, hogy az egységes gazdasági piacként, illetve arra törekvőként működő unióban ez a gyakorlat épp az egységesülés ellen ható töredezést, szegmentálódást eredményezhet.

A másik vizsgálatot azért indították, mivel az Apple áprilisban kijelentette, hogy korlátozzák a külső fejlesztők megjelenését platformjukon (szigorú feltételekhez kötik): ebben a versenysemlegesség megsértését látták.

Az Apple mindkét esetben visszakozott, s ennek köszönhető a bizottság mostani állásfoglalása.

Rovatok