Index Vakbarát Hírportál

Hálózatot fejleszt a Telenor

2010. szeptember 28., kedd 15:18

Háromszáz szakember két éven át dolgozik Magyarország legújabb hálózatának kiépítésén.

A Telenor Magyarország elindította fejlesztési projektjét, melyben olyan mobilhálózat épül, amelyen 4. generációs (LTE) szolgáltatás nyújtható. A rendszer teljes egészében 2012-re áll üzembe. A listaáron 200 millió euró értékű projekt lebonyolításában mintegy háromszáz szakember vesz részt, akik közel két éven át dolgoznak majd a hatezer bázisállomás (BTS) cseréjén. Ez lesz minden idők legnagyobb hálózatfejlesztési projektje Magyarországon.

Koller György, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese szerint az új hálózattal az adatkommunikáció korában is könnyen ki fogják tudni elégíteni előfizetőink igényeit. A Telenor mintegy 150 munkatársa dolgozik majd fő- vagy részmunkaidőben a projekten és a ZTE is ugyanennyi szakembert delegál a feladatra. A projekt zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a ZTE kollégái is a Telenor Házban kaptak helyet.

A közel két éves projekt hálózatfelméréssel kezdődött, amit a rádiós hálózat (RAN), a csomagkapcsolt és a vonalkapcsolt (PS és CS) alaphálózat teljes cseréje, majd pedig egy új hangposta-rendszer bevezetése követ. Lényeges, hogy a következő generációs mobil szélessávú szolgáltatást, az LTE-t csak bizonyos szabályozói előírások teljesítése esetén lehet nyújtani. A kormánytól azt várjuk, hogy tegye lehetővé a legújabb technológiák bevezetését Magyarországon – mondta Koller György.

A tervek szerint a hálózati felmérés eredményeképpen ésszerűsíteni is fogják a Telenor meglévő hálózatát, tehát változni fog például a bázisállomások száma. A jobb bel- és kültéri szolgáltatásminőségnek köszönhetően egyes bázisállomások teljesen feleslegessé válhatnak, vagy más bázisállomásokkal vonhatják össze őket. A Telenor ezért meghirdette állomáspályázati projektjének következő szakaszát, amelyben a jelentkezők potenciális üzemeltetési helyszíneket ajánlhatnak fel a Telenor bázisállomásai számára, és ezzel akár 15 éven át adómentes jövedelemre tehetnek szert.

Rovatok