Index Vakbarát Hírportál

A Google megöli a JPEG-et

2010. október 1., péntek 12:08

Egyetlen képfájl nem foglal el túl sok helyet a webszervereken, de olyan sok kép van, hogy azok teszik ki az összes online adat 65 százalékát. A Google azt állítja, hogy az új WebP formátummal 39 százalékkal csökkenthető a tárhelyigény, és a kisebb fájlok miatt a böngészés is gyorsabb lesz.

Jelentősen gyorsulhat a böngészés a Googleúj képformátumával, amennyiben az világszerte elterjed. A WebP formátumú képfájlok nem szebbek a jelenleg elterjedt JPEG-nél, de a méretük átlagosan 39 százalékkal kisebb, azaz kevésbé terhelik a fájlszervereket és a hálózatokat.

A Google becslése szerint a weben tárolt adatmennyiség 65 százaléka képfájl, így a fájlméret csökkentésével az online tárhelyek negyede felszabadulhat, és hasonló mértékben gyorsulna a weboldalak betöltése is.

Egyetlen nehézséggel kell a Google-nek szembenéznie, a JPEG népszerűségével. Az összes mobiltelefon és kamera ebben a formátumban menti el a képeket, az összes hírportál, és képmegosztó portál is JPEG-et támogatja.

Más területen a Google képes megváltoztatni a webes trendeket, de a WebM videoformátum bevezetésénél jelentős előnye van, hiszen övé a YouTube, a világ legnépszerűbb videomegosztó portálja. A Google elhatározta, hogy 720p vagy nagyobb felbontásban feltöltött videókat az elterjedt H.264 mellett WebM formátumban is elérhetővé teszi.

Ugyanez az előny a képeknél hiányzik, mert a Picasaweb képmegosztó portál csak másodhegedűs a Yahoo tulajdonában levő Flickr mellett.

A Google egyedül a böngészők piacán tud nyomást gyakorolni, a Chrome ugyanis már 10 százalékos piaci részesedést szerzett, és egyre népszerűbb. A Mashable hírportl szerint a cég már tárgyal a többi böngészőgyártóval arról, hogy támogassák a WebP formátumot, hiszen az mindenkinek jobb böngészési élményt jelentene. A Chrome-ban néhány héten belül megjelenhet a WebP támogatása.

Rovatok