Index Vakbarát Hírportál

Törökország újabb videómegosztót blokkol

2010. október 1., péntek 15:56

A Vimeo is bekerült a tiltott oldalak közé Törökországban, a látogatókat egy üzenet fogadja, melyben védelmi intézkedésekre hivatkoznak. A tiltás okai nem ismertek.

Ha internetes cenzúráról hallunk, elsőként Kína, Irán és Észak-Korea neve ugrik be elsőnek. Nem gondolnánk, hogy Törökországban ugyanolyan szorgalmasan tiltják be a nekik nem tetsző oldalakat a hatóságok.

Úgy tűnik, nem szeretik a videomegosztó szájtokat a török hatóságok, ezúttal a Vimeót tiltották be. A Törökországból érkező látogatók egy üzenettel találkoznak a népszerű videomegosztó oldalon, melyben arról tájékoztatják őket, hogy az ankarai főügyész szeptember 28-án letiltotta az oldal elérhetőségét. Az indok: védelmi intézkedés.

Nem ez az első eset, hogy Törökországban betiltanak népszerű oldalakat, három évvel ezelőtt a YouTube jutott hasonló sorsra. De a tiltott oldalak listáján már több mint tízezer url szerepel.

A török hatóságok 2008 májusa óta blokkolják a YouTube-ot (és a Facebookot), miután néhány felhasználó olyan videókat töltött fel, mely sértette Musztafa Kemal Atatürköt, a török köztársaság atyját. De a kormánynak korábban is voltak problémái a videomegosztóval, eddig háromszor tiltották be hosszabb-rövidebb időre. Először például 2007-ben, amikor görög focidrukkerek azzal hergelték a törököket, hogy melegnek nevezték Kemal Atatürköt. Az eredeti videót levették a szájtról, de a török hatóságok azóta számtalan változatát megtalálták a videónak.

Rovatok