Index Vakbarát Hírportál

Optikával újít az Invitel

2010. október 5., kedd 15:35

Cserére és felújításra szorul az adsl-hálózat, amelyben már nincs túl sok tartalék. Budapest agglomerációs körzetében már jövőre érezhetők lesznek a változások.

Tévéző nemzet vagyunk, és a nézők ma már a minőségi szolgáltatást keresik, szeretnék megnézni az előző napi adást, mozifilmeket kölcsönözni néhány gombnyomással - hangzott el az Invitel keddi sajtótájékoztatóján. A cég szolgáltatási területén azonban csak a települések 70 százalékán elérhető az IPTV, és itt is csak a háztartások feléhez lehet bekötni. A távközlési vállalatnak modernizálnia kell az elavult rézdrótra épülő lakossági hálózatát, mert azon igencsak korlátozottak a lehetőségek. Az adsl sávszélessége a kábelhálózaton biztosítható 50-120 megabites ajánlatoknak a nyomába sem ér, és a nagyfelbontású tévécsatornák továbbítása sem oldható meg.

A fejlesztési projekt beindult, tizenhárom lakóparkban már optikai hálózat biztosít nagyobb letöltési sebességet, ám ennek előnyeit csupán néhány ezren élvezhetik. Az Invitel a fokozatos bővítés híve, a következő lépésben két földrajzi régióra terjesztik ki a fejlesztéseket, és a budapesti agglomerációban ennek már érzékelhető hatása lesz. Bár alapvetően az optika áll a fejlesztések központjában, a tévközlési cég azt is vizsgálja, hogy a kábeltévés rendszereket miként tudja integrálni a hálózatába.

A tévé mellett a mobilitás érdekli az embereket, és lesz is új mobiltender, amelyben az állam eladja a szabad frekvenciákat - így akár új mobilszolgáltató is megjelenhet hazánkban. Zsembery György vezérigazgató-helyettes ezzel kapcsolatban nem akarta részletezni a terveiket, mert előbb szeretnék látni, hogy milyen frekvenciákat kínálnak fel, és milyen feltételekkel. Az viszont nem titok, hogy egy éve árulnak az ügyfeleiknek mobilnetet, és ebben a Telenor a partnerük. Most húszezer mobilinternetes ügyfél van, és Zsembery elmondása szerint ezt nem reklámkampánnyal érték el, hanem odamentek az adsl-előfizetőkhöz, hogy kérik-e ezt a szolgáltatást is a csomagba.

Az Invitel a négy szolgáltatást magába foglaló Invi4 csomaggal viszi a szélesebb nyilvánosság elé a mobilnetes ajánlatot. Ehhez hasonló, tévét, internetet, telefont és mobilnetet kombináló csomagot eleinte csak a Magyar Telekom kínált Magyarországon, de amikor elkezdett csökkenni a mobiltelefonálásból származó bevétel, a szolgáltatók a még felfelé törekvő mobilnet piacán nyitottabbá váltak az együttműködésekre. Ennek köszönhető, hogy most már a kisebb kábelcégek is tudnak mobilnetet kínálni az előfizetőiknek.

Kevesen, többet

Muszáj a fejlesztésekbe menekülnie annak, aki hosszú távon a magyar piacon akar maradni. Zsembery György szerint hazánk legfeljebb három, talán egy ideig négy lakossági szolgáltatót tud eltartani, és csak azok a vállalatok lesznek itt másfél-két év múlva is, amelyeknek eléggé kiterjedt optikai hálózatuk van. Becslései szerint egy magyar távközlési cégnek egy-másfél millió ügyfélre van szüksége az életben maradáshoz.

Felmérések szerint a magyar háztartások 27 százaléka négy különböző távközlési szolgáltatásra fizet elő, és háromnegyedük legalább három szolgáltatóval áll kapcsolatban. Ez az Invitel szerint változni fog, mert a csomagolt ajánlatok nemcsak egyszerűbben kezelhetők (egy számla, egy ügyfélszolgálat), de az ügyfél akár húsz százalékot is megspórolhat a kombinált ajánlatokkal, és a magyar vevők döntését elsősorban az ár befolyásolja.

Rovatok