Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a Windows 7 családi akció

2010. október 6., szerda 16:45

Az Egyesült Államokban megkezdték a kedvezményes csomag forgalmazását, Magyarországon október 22-én indul az akció. Három licencet lehet venni a pakkban.

A Microsoft vasárnap az Egyesült Államokban – a hivatalos indoklás szerint: az operációs rendszer kiskereskedelmi premierje első évfordulójának apropóján – ismét megkezdte a Windows 7 Home Premium Family Pack a forgalmazását. A kedvezményes árú csomagot a több gépet használó családoknak ajánlják. E csomagban három darab upgrade-licenc van, amelyekkel három windowsos pc-t lehet az új operációs rendszerre frissíteni. A konstrukció árszabása rendkívül kedvező: a vásárlók a három egyedi upgrade licenc árának kevesebb mint feléért – Amerikában 360 helyett 150 dollárért – juthatnak hozzá a családi dobozhoz.

A készlet erejéig tartó akció nemcsak az Egyesült Államokban lesz elérhető: október 22-től nagyvenöt további országban vezetik be. Köztük van Magyarország is, és hazánk most először vesz részt ilyen akcióban. A hazai leányvállalat pontos árakat még nem adott, csak az akció kezdetének időpontja ismert.

Mivel upgrade-licencről van szó, a családi csomagban kínált Windows 7 csak legális Windows Vista vagy XP operációs rendszert futtató – és a rendszer hardverkövetelményeinek megfelelő – pc-kre telepíthető. Az akció hivatalosan a készlet erejéig tart minden országban. Tavaly az október 22-én startoló egyesült államokbeli promóció december 1-jén ért véget, azaz kevesebb, mint másfél hónapon át lehetett élni a lehetőséggel. Akárcsak akkor, a cég most sem árulja el előre az akció végének dátumát.

Váltásra várnak

Vasárnap a legtöbb amerikai kiskereskedelmi lánc kínálatában felbukkant a Family Pack, a legtöbb helyen a javasolt 150 dolláros áron. Az Amazon.com – mutat rá a PC World – ennél 10 dollárral olcsóbban adja a csomagot, amely láthatóan felkeltette a vásárlók érdeklődését: a termék a szoftverkategóriában már vasárnap estére az eladási toplista második helyére ugrott az online áruházban, egyedül a diákoknak szánt, szintén akciós Office 2010 előzte meg.

Szakértők meg is jegyzik, hogy az akció nem annyira születésnapi meglepetés a felhasználóknak, mint inkább kísérlet a terjedési üteméből veszítő Windows 7 forgalmának fellendítésére. Tény, az új Windows térnyerése lassulni látszik az utóbbi hónapokban. Míg az első negyedévben a rendszer telepített példányszáma világszerte 4,5 százalékkal nőtt, a második trimeszterben a bővülés üteme csak 3,4 százalékos volt.

Rovatok