Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az Ubuntu 10.10

2010. október 8., péntek 11:23

Ingyenes tárhely segíti a migrálást, és a felhőben tárolt zenék okostelefonról is elérhetők.

A Canonical lerántotta a leplet az Ubuntu Linux legfrissebb verziójáról, amely vasárnap lesz letölthető. Az ingyenes operációs rendszert úgy alakították ki, hogy ne csak a rendszergazdák igazodjanak el rajta, hanem azok is, akik életükben először használnak számítógépet. Ennek érdekében ismét megújították a kezelőfelületet.

A netbookra szánt változatban megjelent az Unity nevű interfész, amely nagyon letisztult, és könnyebben elérhetők vele a fájlok és a mappák. Az új Ubuntu Font Family betűkészlet is a rendszert szépíti. Az androidos mobilokra és iPhone-ra megírt szoftverek pedig abban segítenek, hogy a felhasználók az okostelefonjukról is elérjék az Ubuntu One nevű online tárhelyen lévő zenéiket.

Az Ubuntu One Basic egy ingyenes 2 GB-os tárhelyszolgáltatás, ahol a felhasználó a fájljait, névjegyeit, könyvjelzőit és jegyzeteit mentheti el. Az Ubuntu 10.10 megjelenésével egy időben a windowsos Ubuntu One kliens bétája is elkészült, tehát a két platform viszonylag egyszerűen összeköthető. Az eszköz nagy segítség azoknak a felhasználóknak is, akik a Windowsról át akarnak térni Linuxra.

A Canonical félévente készíti el az Ubuntu új verzióját, a következő 2011. április 28-án jelenik meg.

Rovatok