Index Vakbarát Hírportál

Kémkedett az iskola a diákok után, most megfizet érte

2010. október 14., csütörtök 09:59

Egy pennsylvaniai gimnázium alkalmazottja az ellopott iskolai laptopok nyomon követésére telepített szoftvert használta arra, hogy képet készítsen a diákokról a gépek webkameráival. Az iskola egy peren kívüli megegyezés keretében több mint félmillió dollárt fizet a baklövésért.

Összesen 610 ezer dollárt (120 millió forintot) fizet ki egy pennsylvaniai iskolai körzet egy peren kívüli megegyezés alapján, miután elismerte, hogy jogosulatlanul kémkedett diákjai után. Az egyik érintett tanuló, Blake Robbins 175 ezer dollárt, a másik, Jalil Hassan 10 ezret kap a Philadelphiához közeli Rosemont település Harriton középiskolája által elkövetett visszaélésekért. Az eddigi perköltségek további 425 ezer dollárt tesznek ki, ezeket is a körzet állja.

Kémszoftverrel készült a szappanopera

A 15 éves Blake Robbins szülei az év elején perelték be a Lower Merrion iskolakörzetet, ahová egy másik gimnázium mellett a Harriton is tartozik, miután kiderült, hogy a fiú iskolai tulajdonú, de saját használatú laptopján az iskola kémszoftvert futtatott, amelynek beépített kamerája időről időre képeket készített használójáról. A képek között volt olyan, amely Blake-et félmeztelenül, illetve alvás közben ábrázolta. A gépen futó szoftver, a LANRev ezen kívül rögzítette a diák által meglátogatott webszájtokat is, és a chatablakok tartalmát is rögzítette. A szülők által felfogadott ügyvédek szerint a felvételeket  a szoftver az iskola szervereire továbbította, és az intézmény alkalmazottai úgy nézték az adást, mint „egy kis iskolai szappanoperát.”

Bűncselekmény nem történt

Az iskola azzal védekezett, hogy a szoftvert az ellopott talptopok nyomon követésére telepítették a gépekre. Robbins gépét viszont soha nem lopták el, ennek ellenére tavaly két hét alatt összesen 400 kép készült a fiúról. Az iskola két alkalmazottját idén márciusban kényszerszabadságra küldték; egyiküket a szülők a bírósági eljárás során egyenesen kukkolással vádolták. Az ügyben nyomozott a helyi rendőrség és az FBI is, de az ügyben eljáró bíróság augusztusban úgy döntött, hogy nem indokolt büntetőeljárást kezdeményezni az iskola, illetve a kémkedő alkalmazottak ellen. Az iskolakörzet ugyancsak augusztusban betiltotta a nyomkövető szoftverek használatát, a képek, video- és audiofelvételek rögzítését a tanulók laptopjain.

Kedden kiadott közleményében az iskolakörzet azzal indokolta a peren kívüli megegyezést, hogy egy hosszadalmas per senkinek nem használna, és az érintett diákoknak sem tenne jót egy nagy nyilvánosság előtt zajló eljárás.

Rovatok