Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános a kormány digitális stratégiája

2010. október 26., kedd 23:38

Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár az Internet Hungary 2010 konferencián bejelentette a kormány digitális stratégiáját, pontosabban annak vitairatát. Bárki hozzáfűzheti a véleményét a következő három hétben, a végleges változat november végére készül el.

Megjelent a kormány digitális stratégiája, és nagyjából kiderült, hogy milyen fejlesztések várhatók a következő három évben. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikai államtitkára ismertette a dokumentumot, amely valójában még nem készült el. Három héten át várják a kritikákat, és azok figyelembe vételével készül el a végleges verzió, valamikor november végére.

Nyitrai elismerte, hogy a ciklus elejére ígérték a stratégiát és csúszásban vannak, de hozzátette, tisztán akartak látni, hogy pontos meghatározzák a célokat. Emellett túl kellett lépni az ország határain, mert az Uniónak is vannak elvárásai.

Konkrétumok

Kevés számszerűsített célkitűzés hangzott el. A kormány 2014-ig egymillióval csökkentené a digitális írástudatlanok számát, különös tekintettel az 50 év fölöttiekre. Az oktatással egy időben javítani akarják az elektronikus kormányzati szolgáltatások színvonalát, használhatóságát, és fejlesztenék az e-egészségügyet is.

Elhangzott még az is, hogy az Európai Unió 2013-ra teljes szélessávú lefedettséget akar mindenhol, de egyrészt az uniós terv eddig is ismert volt, másrészt a konkrét megvalósítás még mindig nem tisztázott. Ösztönözni szeretnék a beruházásokat, de a kormánynak számításba kell vennie, hogy éppen megvágta 61 milliárd forintra a távközlési szektort, ami némiképp csökkenti az érintett vállalatok befektetési kedvét.

Nyitrai Zsolt szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiája csak akkor lehet sikeres, ha indokolt projekteket indítanak el, és azokat normális áron, botrányok nélkül valósítják meg.

A Digitális Magyarország Program című vitairat az NFM weboldalán érhető el, pdf formátumban.

Elvárások

Radikális lépést kell tenni a keresleti oldalon - mondta Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese a bejelentést követő kerekasztal-beszélgetésen, ahová a távközlési cégek képviselőit is meghívták. Zsembery György mindjárt mondott egy példát is, az emberek akkor kezdtek tömegesen bankszámlát nyitni, amikor törvény írta elő a munkabér banki utalását.

Bizonyos szempontból azonban óvatosnak is kell lenni Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint. A piacvezető távközlési cég vezetője azt mondta, nem érdemes mesterségesen keresletet generálni, ehelyett inkább a piac hosszú távú, természetes növekedését kell biztosítani. Rossz példaként említett a Sulinet Expressz programot, amelynek a résztvevői ingyen digitális kamerát vettek számítógépek helyett.

A szolgáltatók abban egyetértettek, hogy rendezni kell a rádiós frekvenciákat, mert a jelenlegi szabályozás beruházásellenes. Ha a frekvenciadíjak nem változnak meg belátható időn belül, akkor nagyon nehéz lesz eljutni a kis településekre – mondta Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, aki szerint mobiltechnológiával megoldható a 100%-os szélessávú lefedettség.

Rovatok