Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a világ leggyorsabb hullámvasútja

2010. október 27., szerda 14:58

Felépült, és néhány napon belül megnyitja kapuit a látogatók előtt a világ legnagyobb fedett vidámparkja Abu-Dzabiban.

A 200 ezer négyzetméteres Ferrari World a legendás olasz sportautómárka köré épül, a legnagyobb attrakciója pedig a Formula Rossa, a világ leggyorsabb hullámvasútja. A kocsik két másodperc alatt érik el  rajta a 100 km/óra sebességet, majd újabb két másodperc múlva a szerkezet csúcssebességét, 240 km/órát.

Erre önmagában a gravitáció nem lenne képes, ezért a repülőgép-hordozó anyahajókon is használt, közel 21 ezer lóerős  hidraulikus kilövőberendezés adja meg a lendületet a gyorsuláshoz. Eközben a kocsikban ülőkre 1,7 g gyorsulási erő hat. A pálya legmagasabb pontja 52 méteren van (ez a rész ki is emelkedik a fedett vidámparkból), ide öt másodperc alatt ér fel a kocsi.

A cél a hullámvasúttal az volt, hogy átadják a szórakozni vágyóknak azt az érzést, amit egy forma1-es Ferrari pilótája érezhet, amikor a célegyenesben padlóig nyomja a gázt. Ez a pályát kipróbált pilóták, és a puszta adatok szerint is sikerült nagyjából: végsebességben ugyan a hullámvasút kicsit elmarad a versenyautóktól, a gyorsulása azonban felveszi a versenyt velük. A tökéletes illúzió kedvéért a hullámvasút kocsijai is úgy néznek ki, mint a forma 1-es autók, igaz, azokkal ellentétben négy személyesek.

A Formula Rossa a pálya hosszában is ott van a világ legnagyobb hullámvasutai között (kicsit több mint 2 kilométer, ennél négy hosszabbat építettek csak eddig), végsebességben azonban köröket ver az eddigi csúcstartóra, a New Jersey-i Kingda Ka-ra, ami éppen csak átlépte a 200 km/órás sebességet. A Formula Rossán egyébként kötelező lesz a védőszemüveg használata, mert ilyen sebesség mellett már pár porszem is súlyos szemsérülést okozhat, a sivatagban fekvő Abu-Dzabiban pedig a sűrű homokviharok miatt ez még zárt térben is reális veszély.

A nem hivatalos nyitás október 28-án lesz, és egy bő hónapos tesztüzem után, decemberben tartják a hivatalos nyitóünnepséget. A park heti hat napon át tart majd nyitva (hétfő szünnap), az összes attrakcióra korlátlan belépést biztosító napijegy 375 dirham (20 ezer forint) lesz felnőttek, és 270 (15 ezer forint) gyerekek, pontosabban 150 cm alatti látogatók számára.

Rovatok