Index Vakbarát Hírportál

Színes lcd-kijelzőt kapott a Nook

2010. október 27., szerda 11:22

A Barnes & Noble bemutatta az új e-könyv-olvasóját, a Nook Colort. Az olvasó szakított az e-Ink technológiával és lcd érintőkijelzőt kapott. Ez jobban fárasztja a szemet és az akkumulátor is kevesebb ideig bírja.

Egymillió eladott Nook után a Barnes & Noble bemutatta hét inches, lcd-érintőkijelzős, Androidon futó e-könyv-olvasóját, a Nook Colort. Az olvasó már most előrendelhető, november 19-én kezdik el kiszállítani, 249 dollárba kerül majd.

A hagyományos olvasók e-Ink technológiát alkalmaznak, ami könyvszerűvé teszi a felületet, nem fárasztja a szemet olvasáskor. Az akkumulátort sem fogyasztja, hiába van bekapcsolva a kijelző, az ilyen olvasókban az akkumulátor csak akkor merül, ha lapozunk. Általában 5-7000 lapozás fér bele egy teljesen feltöltött akkumulátorba. És ha hetekig nem nézünk az olvasó felé, akkor sem merül le.

Az első Nook még e-Inket használt a könyvolvasáshoz. Igaz már akkor ki akartak tűnni a mezőnyből és az olvasón volt egy vékony lcd-sáv is, melyen például az olvasón lévő könyvek között lehetett keresni. A teszteknél azonban kiderült, hogy az lcd-sáv miatt nem bírja az akkumulátora annyi ideig, mint a konkurens olvasóknál, sokkal gyakrabban kellett tölteni.

Most a Nook Color teljesen szakít az e-Inkes technológiával, színes lcd-kijelzőt kapott. Az új kijelző 16 millió színt tud megjeleníteni, 1024x600 pixeles lesz. Az akkumulátora kikapcsolt wifivel nyolc óráig bírja. A készüléknek 8GB-os a belső memóriája, ami azt jelenti, hogy nagyjából hatezer könyvet lehet rámásolni. A Barnes & Noble partnerei között megtalálható a Lonely Planet és a Dictionary.com is. A támogatott formátumok az Epub, pdf és txt, valamint a Microsoft Office formátumai.

A Nook tehát kiszakadt a hagyományos e-könyv-olvasók közül, megjelenésében is inkább a tabletek felé mozdult, Android 2.1-es operációs rendszere is inkább a tabletek közé sorolja. Ugyanakkor az első tesztek azt állítják, hogy felhasználói élményben messze van például az iPadtól és a Galaxy Tabtól. Igaz, árban messze legyőzi ezeket, hiszen fele annyiba kerül.

Rovatok