Index Vakbarát Hírportál

Az országhatár mellett is lehet ezentúl mobil szélessáv

2010. október 28., csütörtök 16:14

Az országhatár 20-25 kilométeres sávjában is megnyílik a lehetőség a mobil szélessáv megjelenésére - mondta el Kolláth Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság műszaki főigazgató-helyettese.

Magyarország és a hét szomszédos ország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria közös nyilatkozatban vállalta, hogy milyen műszaki, tervezési paraméterek mentén lehet bázisállomásokat építeni a határok mentén.

A dokumentum meghatározza, hogy a másik országba történő átszórás vagy egyéb zavarok esetén kölcsönösen elfogadott méréseket, eljárásokat kell alkalmazni, és azt is előírja, hogy milyen módon kell felhívni a szomszéd ország figyelmét a felmerült problémára.

A hatóság szakembere kiemelte: folyamatos a harc a különböző frekvenciák birtoklásáért, most viszont több nyertes is van a megállapodásnak köszönhetően: az egyezség nyomán nyolc ország határmenti vidékén válik lehetővé a mobil szélessáv elterjedése. A nyolc érintett országban 24 mobilszolgáltató működik, és sziszifuszi munka eredménye, hogy ezek a mobilcégek mely frekvenciatartományba tudják olyan módon kiterjeszteni szolgáltatásaikat, hogy ne zavarják egymást.

Az uniós szabályozás szerint a tagállamokban biztosítani kell a GSM tartományban az UMTS és a közeljövőben alkalmazandó új technológiák alkalmazását. Az Ausztriában múlt héten munkába állt LTE-mobilátviteli szabvánnyal lehetővé válik a már itthon is használt HSDPA-hálózat továbbfejlesztése a nagy felbontású videotartalmak és egyéb, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások számára.

Rovatok