Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az orosz spamkirályt

2010. október 28., csütörtök 12:07

Orosz hatóságok nyomozást indítottak a világ egyik legnagyobb spamküldő oldalát üzemeltetője ellen. Az oldal bezárt, ezzel ötödével csökkent a spamek száma.

Ötödével esett vissza a spamek száma az utóbbi egy hónapban, miután nyomozást indítottak Igor A Guszev, a spamerkirály ellen. De nem kell félteni a kéretlen leveleket küldőket, így is napi 200 milliárd spam kering a neten.

Az orosz rendőrség kiveszi a részét a spamerek elleni harcból, kedden bejelentették, hogy nyomozást indítottak a SpamIt.com üzemeltetője ellen. Az oldal fizetett spamereknek, hogy gyógyszereket reklámozzanak. A SpamIt szeptember 27-én zárt be, ennek hatására 50 milliárddal kevesebb spamet küldtek ki naponta.

Egészen keddig nem lehetett tudni, miért zárt be az oldal, ekkor tartott a rendőrség sajtótájékoztatót a helyzetről. Az orosz rendőrség engedély nélküli gyógyszerforgalmazással vádolja Guszevet, kedden házkutatást is tartottak nála. Hét merevlemezt találtak, négy flashkártyát és három laptopot. A többi vádat azután fogalmazzák meg, hogy a rendőrség megvizsgálta ezek tartalmát. A nyomozást amúgy szeptember 21-én indították meg, hat nappal azelőtt, hogy a SpamIt bezárt.

Igor Guszev ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele nem tulajdonosa a SpamItnek és soha nem küldött spamet. Ennél többet nem volt hajlandó mondani a New York Timesnak.

A spamek számának csökkenését online adatforgalmat figyelő és vírusirtással foglalkozó cégek is észrevették.

Rovatok