Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a Magyar Telekom nyeresége

2010. november 4., csütörtök 09:11

A konszolidált bevételek 5,8 százalékos csökkenése mellett éves összehasonlításban 15,6 százalékkal 56,9 milliárd forintra esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában.

A társaság 452,6 milliárd forint bevételről számolt be az első kilenc hónapban. A harmadik negyedévben a nettó nyereség 24,51 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal több a bázisnál. Az elemzők 3,3 százalékos éves növekedéssel 23,51 milliárd forintot vártak a harmadik negyedévben.

Növekvő adók

A profit csökkenését a társaság részben a nyereségadó emelkedésével magyarázta, amit nem tudott ellensúlyozni a nettó pénzügyi költségek csökkenése. Macedóniában 2010 júliustól a külföldi tulajdonosoknak kifizetendő várható osztalékra nyereségadót kell elszámolni. Ezt nem ellensúlyozza az év elején Magyarországon megszűnt szolidaritási adó.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. Ebben az évben a
különadó teljes összege körülbelül 27 milliárd forint lesz, és várhatóan érinti majd az EBITDA-t is.

Az első három negyedévben a vezetékes bevételek 10,1 százalékkal 186,13 milliárd forintra csökkentek, a mobilbevételek pedig 3,7 százalékkal 234,1 milliárd forintra mérséklődtek. Ugyanakkor a rendszerintegrációs és informatikai bevételek 6,5 százalékkal 32,38 milliárd forintra nőttek.

A kilenc havi bevételcsökkenés oka mindhárom országban - Magyarországon, Montenegróban és Macedóniában - a hangalapú vezetékes és mobil bevételek csökkenése, valamint a magyarországi adatbevételek mérséklődése. Ezt részben ellensúlyozta a magyarországi TV, mobilinternet és rendszerintegrációs információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint erősödése miatt azonban a külföldi leányvállalatok forintban számolt bevételei kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez. Az év első három negyedévében a forint 3 százalékkal erősödött a macedón denarhoz és 2,6 százalékkal az euróhoz képest - jegyzi meg a jelentés.

Kevesebb beruházás

A működési költségek az időszak során 4,1 százalékkal 342,26 milliárd forintra emelkedtek. Az adózott profit 15,9 százalékkal 67,66 milliárd forintra csökkent.

Az év első három negyedévében beruházásokra a tavalyi év azonos időszakához képest 17,2 milliárd forinttal kevesebbet, 54,3 milliárd forintot fordított a Magyar Telekom-csoport. Ebből Macedóniában 7,2 milliárd forintot, Montenegróban pedig 1,7 milliárd forintot költöttek el. Christopher Mattheisen a gyorsjelentésben megerősítette, hogy a társaság az idén beruházásokra 10 százalékkal kevesebbet fordít a tavalyihoz képest.

Rovatok