Index Vakbarát Hírportál

Az elektrosokk segít a matektanulásban

2010. november 5., péntek 15:30

Az oxfordi egyetem agykutatói kísérletekkel bizonyították, hogy egyes agyterületek enyhe elektromos stimulálása javítja az alanyok matematikai képességeit.

Az alkalmazott elektrosokk nagyon enyhe, a tesztben részt vevők többsége nem is érezte. A TDCS (transcranial direct current stimulation) nevű technika elektródákat használ, nem szükséges hozzá műtét, viszont csak az agykéregre van hatása. A kezelés 15 percig tart, és a célja a neuronok aktivitásának serkentése.

A kísérletekben a kezeléseken átesetteknek nagy koncentrációt igénylő matematikai és logikai feladatokat kellett megoldaniuk, ahol a számokat az ismerős arab számok helyett új szimbólumok jelezték. A TDCS-kezelésen átesett tesztalanyok eredményei kimutathatóan jobbak voltak, mint a kontrollcsoporté. A kutatókat az lepte meg a legjobban, hogy az elektrosokk hatása nagyon hosszú ideig, egyes esetekben hat hónapig is tartott.

A tudósok nem győzik hangsúlyozni, hogy a felfedezésük, illetve az erre a későbbiekben épülő technológiák nem csodaszerek, senkit nem tesznek Einsteinné, és nem váltják ki a tanulás folyamatát, csupán hatékonyabbá teszik azt. Nagy segítséget jelenthet viszont azoknak, akiknek az átlagnál nehezebben megy a matematika (egyes felmérések szerint a diszkalkuliának nevezett jelenség az emberek 20 százalékát is érintheti), de meggyorsíthatja akár a stroke utáni felépülést is.

Rovatok