Index Vakbarát Hírportál

Nicaragua megszállta Costa Ricát a Google Maps hibája miatt

2010. november 5., péntek 11:33

A Google Maps hibájából egy szomszédos államban kezdtek el gyakorlatozni a Costa Rica-i katonák. A Google nem tudott a hibáról.

Komoly diplomáciai konfliktust okozott Közép-Amerikában a Google Maps pontatlansága.

Egy nicaraguai katonai vezető a webkettes cég adataira támaszkodva néhány gyalogost vezényelt a San Juan tó mellé, ami a Costa Ricával közös határnál fekszik. A Google Maps azonban pontatlanul jelezte a határvonalat, így a katonák már Costa Ricában vertek tábort, a szomszédos állam területén tűzték ki a nicaraguai zászlót, és ott kezdték el a a folyó tisztítását is.

A legnagyobb Costa Rica-i lap szerint Eden Pastora, a nicaraguai parancsnok óriásit hibázott, amikor a hivatalos térképek helyett a Google Maps szolgáltatására hagyatkozott, ami körülbelül háromezer méteres tévedésben van.

A feszültség egyre nagyobb a lényegében katonaság nélküli Costa Ricában, ahol az elnök nyugalomra intette az egyre izgatottabb állampolgárokat.

A Google Közép-Amerikai szóvivője elmondta, hogy nem tudtak a hibáról, és hogy folyamatosan dolgoznak a térképszolgáltatáson: legutóbb épp nyáron jelentették be, hogy hatvan ország határvonalát pontosították, egyebek közt azért, mert a kambodzsai kormány komoly kritikát fogalmazott meg a Thaifölddel közös határ pontatlanságai miatt.

Rovatok