Index Vakbarát Hírportál

Online filmstúdiót indít az Amazon

2010. november 17., szerda 12:07

A világ legnagyobb webáruháza, az Amazon újabb lépést tesz a szórakoztatóipar felé, és Amazon Studios néven online filmstúdiót alapít.

Hollywood túl zárt, bármilyen tehetséges filmkészítő is valaki, szinte lehetetlen kívülállóként, nagyon sok pénz és kapcsolati tőke nélkül betörni - ezen próbál változtatni az Amazon az online stúdióval, ami pont ezt a kettőt tudja megadni.

Az Amazon Studios oldalára forgatókönyveket lehet feltölteni, amiket a többi látogató értékel, vagy akár át is írhat. A forgatókönyvek alapján bárki készíthet filmet, amit szintén feltölt az oldalra (legalább 70 percesnek kell lenni a filmnek, ez az egyetlen megkötés).

Az oldal biztosította közösség és ismertség mellett a cég pénzdíjakat is osztogat a legjobbaknak: minden hónap végén 100 ezer dolláros jutalmat kap a legjobb feltöltött film, és 20-20 ezer dollárt a két legjobb forgatókönyv. Éves fődíj is lesz, egymillió a legjobb filmért, és 100 ezer a legjobb könyvért. Indulásként még az idén 2,7 millió dollárt fog szétosztani az Amazon az első feltöltők között És persze ott a lehetőség, hogy Hollywood lecsap egy-egy ígéretes sztorira vagy amatőrfilmesre, ami sokkal többet ér a pénzdíjaknál.

Az Amazon mellett a Warner filmstúdió szponzorálja a projektet, ami ezért cserébe elővásárlási jogot kap az online filmstúdió oldalára feltöltött összes filmre és forgatókönyvre. Az Amazon Studiost vezető, és a legjobbakat kiválasztó körben olyan ismert hollywoodi arcok vannak, mint Jack Epps Jr., a Top Gun és a Törvényszéki héják forgatókönyvírója, vagy Mark Gill, a Miramax volt elnöke.

Rovatok