Index Vakbarát Hírportál

Megtámadja a távközlési különadót a Deutsche Telekom

2010. november 18., csütörtök 09:35

A Magyar Telekom anyavállalata jogi lépéseket tervez a jelentős elvonás ellen – mondta el egy interjúban a cég igazgatótanácsának egyik tagja.

Megértjük és elfogadjuk, ha nehéz helyzetbe került országok húsba vágó intézkedéseket kényszerülnek hozni, ám a magyar kormány által előzetes értesítés nélkül kivetett különadó hideg zuhanyként ért bennünket – mondta a Deutsche Telekom AG igazgatótanácsának régiónkért felelős tagja. Guido Kerkhoff szerint különösen aggályos, hogy az eredetileg három évre tervezett, de a kormány új elképzelései szerint azt követően is tovább élő távközlési válságadó túlnyomórészt külföldi tulajdonban lévő cégeket sújt, és visszamenőleges hatályú.

A vezető szerint a visszamenőlegesen kiszabott sarc nemcsak a befektetői bizalmat ássa alá, de jogilag is problémás, ezért ilyen szempontból is meg kell vizsgálni. A vállalat megvárja az adókról tájékoztatást kérő Európai Bizottság állásfoglalását, de megtámadná az intézkedést. Meg fogjuk vizsgálni és indítani azokat a jogi lépéseket, amelyeket tőzsdén jegyzett vállalatként kötelességünk megtenni. Hogy ezek pontosan milyen lépések lesznek, azt a jogászokra bízom – mondta Kerkhoff.

A német társaság tizennégy éve ruház be Magyarországon, a befektetései összege az utóbbi négy évben elérte az 1,2 milliárd eurót. Számításaik szerint a különadó a Magyar Telekom idei üzleti eredményének 42 százalékát viszi el. Az öt évre vetített adó 400 millió eurót tesz ki, ez 16 százaléka a hazai leányvállalat tőzsdei kapitalizációjának.

A kormány a távközlést terhelő válságadótól 2012-ig évente 61 milliárd forint bevételt vár. Az összegnek közel felét a legnagyobb hazai telekommunikációs vállalat, a Magyar Telekom fizeti majd: a társaságra várhatóan 27,5 milliárd forint különadó jut az idén. A vállalat a különadótörvény elfogadását követően sérelmezte, hogy elmaradtak az előzetes egyeztetések és az érintett szolgáltatók tájékoztatása, ezért a céget meglepetésként érte a különadó mértéke és időtartama. A szolgáltató már akkor hangsúlyozta, hogy a váratlanul elvont forrásokat a fejlesztésekre, beruházásokra akarta fordítani.

Rovatok