Index Vakbarát Hírportál

Sms-ben is segítséget kérhetnek a 911-től

2010. november 23., kedd 15:31

A fiatalok többsége sokkal gyorsabban küld el egy sms-t, mint felvenné a telefont, hogy telefonáljon. Néhány embernél pedig az újabb technológia lehet az egyetlen lehetőség a kommunikációra.

Több amerikai hatósági szerv próbál újabb módszereket bevezetni a kommunikációra, egy ideje már azon is gondolkodnak, hogy a 911-es segélyszámra is lehessen sms-t, képet vagy videót küldeni.

A 911-es számot 1968-ban vezették be, évente 230 millió hívás érkezik rá, ma már ezek 70 százaléka mobiltelefonról érkezik. A szolgáltatókat rávették arra, hogy be lehessen azonosítani a hívó helyzetét gps- vagy cellaadatok alapján. Nagy hátránya, hogy még mindig nem képes szöveges üzeneteket, képeket vagy videókat fogadni. Ez például 2007-ben okozott gondot, amikor a Virginia Tech Campuson történt lövöldözés alatt diákok tucatjai próbáltak szöveges üzenetet küldeni a 911-re.

Az FCC hajlandó modernizálni a segélyhívórendszert. Az egyik legfőbb indok, hogy az emberek abban az esetben is tudnák jelenteni a bűncselekményeket, ha attól tartanak, hogy valaki meghallja őket. Egy üzenet elküldését senki nem hallja, a telefonbeszélgetésnél pedig lebukhat a telefonáló.

Nem egyértelmű még, mikor vezetik be az új rendszert, egyelőre még a megfelelő pénzt sem különítették el a projektre.

Rovatok