Index Vakbarát Hírportál

Gyártási hibát találtak a világ legnagyobb utasszállítójában

2010. december 2., csütörtök 09:59

Komoly gyártási hibát észleltek az ausztrál repülésbiztonsági szakértők azoknál a hajtóműveknél, amelyeket a Qantas légitársaság legnagyobb utasszállító gépein használnak. A cég egyik Airbus A380-as gépe november elején kényszerleszállást hajtott végre Szingapúrban, miután a levegőben felrobbant az egyik motorja.

A balesetet - amelyben nem sérült meg senki - az okozta, hogy a hajtóműben egy rosszul megtervezett alkatrész elvékonyította egy olajcső falát, amely megrepedt, az olaj szivárogni kezdett, majd tűz ütött ki.

Az ausztrál légügyi hatóság szerint mindez sokkal nagyobb katasztrófát is okozhatott volna. Felszólították a Qantast motorral ellátó Rolls-Royce céget, hogy javítsa ki a hibát és tegyen meg mindent a biztonságos repülés érdekében. A Qantas hat A380-asán használt 24 hajtómű közül (gépenként négy), 16-nál észlelték a gyártási hibát.

Az ausztrál légitársaság jelezte, hogy folytatják a hajtóműveik vizsgálatát, de az utasok nincsenek veszélyben. A november 4-i baleset után a Qantas hetekig nem szállt fel az Airbus óriásgépeivel. A gépek közül kettőt öt nappal ezelőtt helyezett vissza a forgalomba.

A Rolls-Royce Trent 900-as hajtóműveket a Qantason kívül a Lufthansa és a Singapore Airlines használja Airbus A380-as gépeihez. A világ legnagyobb, kétemeletes, 830 utas szállítására alkalmas repülőjéből egyébként, 2007-es első repülése óta 37-et állítottak üzembe. A legtöbb szuperjumbót a dubai tulajdonú Emirates légitársaság alkalmazza, összesen 13-at. A Singapore Airlinesnak 11 ilyen gépe van, a Qantasnak hat, az Air France négyet, a Lufthansa pedig hármat működtet.

Rovatok