Index Vakbarát Hírportál

Rekordforgalom cyberhétfőn

2010. december 2., csütörtök 12:55

Igazuk volt azoknak a jóslatoknak, melyek azt állították, hogy az idén egymilliárd dollár fölé mehet az online kereskedők forgalma cyberhétfőn. A jelek azt mutatták, hogy a fogyasztók a válság kirobbanása óta most először hajlandóak tényleg költekezni – ezt igazolta a hétfői nap.

Az amerikaiak több mint egymilliárd dollárt költöttek egy nap alatt, ezzel az eddigi legsikeresebb online kereskedelmi nap lett. Tavalyhoz képest 16 százalékkal nőttek az eladások, 1,028 milliárd dolláros forgalommal rekordot állítva be. Az átlagos költés is növekedett tíz százalékkal, tranzakciónként 60,05 dollárt költöttek az emberek. A vásárlások száma is nőtt hat százalékkal 17,1 millió tranzakció történt hétfőn.

Cyber Monday a Hálaadás utáni első hétfő, az online kereskedők válasza a fekete péntekre. Black Fridaynek, vagyis fekete pénteknek hívják ezt a napot Amerikában, mely hagyományosan a karácsonyi szezon első napja, a Hálaadás utáni első péntek. A kereskedők a megszokottnál korábban nyitnak, nem ritka a hajnali 4-5 órás nyitás sem. A vásárlók pedig már éjféltől sorban állnak, mert nem ritka, hogy az első vevőknek extra kedvezmények járnak.

A cyberhétfő egy viszonylag új fogalom a kereskedelemben. Öt évvel ezelőtt nevezték el így. Állítólag azért alakult ki, mert a Hálaadás után az emberek visszatérve munkahelyükre, az ottani számítógépen kezdtek el karácsonyi ajándékok után kutatni. A kereskedők erre ráharaptak és elkezdtek különböző kedvezményeket adni. Bár a kereskedők már november elején megkezdik karácsonyi akcióikat, fekete pénteken is sokan lejjebb viszik az árakat, a mostani brutális növekedés azt mutatja, hogy van létjogosultsága a cyberhétfőnek.

Idén novemberben 13,55 milliárd dollár volt az online kereskedők forgalma, ez 13 százalékos növekedést jelent tavaly novemberhez képest. A vásárlások 48,9 százaléka munkahelyi számítógépről történt, ez enyhe csökkenés tavalyhoz képest. Fekete pénteken 648 millió dollárt költöttek az amerikaiak online boltokban, kilenc százalékkal többet, mint tavaly.

A legnagyobb nyertese a cyberhétfőnek az Amazon és az eBay, az Amazon részesedése 2 százalékkal, a eBay részesedése 1,4 százalékkal nőtt. Szakértők szerint a hétfői nap csak a kezdet, az online kereskedőknek jó karácsonyi szezonjuk lehet.

Rovatok