Index Vakbarát Hírportál

Mobilba bújtak az idegenvezetők

2010. december 7., kedd 09:31

Kedden huszonöt magyar fejlesztés látható a TechShow 2.0 nevű rendezvényen, ahol tavaly 3d tévét és világklasszis ajánlórendszert láttunk. Az egyik idei kiállító előre elárulta nekünk, hogy mivel szerzett másfél millió eurós befektetést a nemzetközi terjeszkedéshez.

A Pocket Guide név ismerős lehet, a cég márciusban megnyert egy induló vállalkozásoknak kiírt versenyt. Rétai Martin cégvezető elmondta, hogy a győzelem után több befektetővel is tárgyaltak, majd végül a Finexttel kötöttek szerződést október 20-án. A másfél millió eurót kaptak, és 3 év alatt 0,5-1 millió felhasználót akarnak szerezni. Az szoftver előre meghatározott útvonalakon hangos idegenvezetéssel vezeti végig a városon a turistákat.

Érdekes helyek

Három évvel ezelőtt, egy velencei kiránduláson született az ötlet, hogy lenne igény hordozható idegenvezetőkre. Rétai Martin a barátnőjével bolyongott a sikátorokban, és bár megtalálta a Dózse-palotát, a navigációs kütyü a semmit sem tudott a gótikus remekműről. Hazaérve ismerősökkel kidolgozták a terveket, elkészítettek néhány útmutatót, és legyártattak egy célhardvert. Arra épült az ötlet, hogy a szállodák bérbe adhatják a kütyüket a vendégeiknek. Nem vált be. A recepciósok valószínűleg jobb üzletet kötöttek az idegenvezető cimboráikkal.

Innen a továbblépést az Apple biztosította. Rögtön elkezdtek mobilra fejleszteni, amikor Steve Jobs beengedte a navigációs szoftvereket az App Store-ba, ahol az iPhone-ra lehet szoftvereket venni. Így a Pocket Guide már közvetlenül eljutott a felhasználókhoz, és most havonta hatezren töltik le a szoftvert. A következő lépés a nokiás és az androidos változat lesz, amivel nő a potenciális ügyfelek köre.

Milyenfüggő szolgáltatás?

Most mindenki a helyfüggő szolgáltatásokról beszél, de a felhasználók egy része nem is érti a kifejezést. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egyre több cég szeretné kihasználni az okostelefonokban lévő műholdas navigációt. Ilyen például a FourSquare, amellyel helyekre - boltokba, kocsmákba, múzeumokba - lehet lejelentkezni, és néhány szolgáltató már kedvezményt is ad a gyakori vendégeknek. Ez jó lehetőség a helyi felhasználóknak, de kevésbé előnyös, amikor külföldön vagyunk, vetette fel Rétai Martin. Nem valószínű, hogy egy hétvége alatt összejön tíz bejelentkezés ugyanabban a kávézóban.

A Pocket Guide csapata abból indult ki, hogy átalakulnak az utazási szokások, és a diszkont légitársaságoknak köszönhetően sokan 1-2 napra is átugranak egy másik városba. A turista pedig csak egyetlen kérdésre tudja biztosan a választ: Mennyi ideje van a városnézésre? Éppen ezért mindegyik városban tízféle túrát lehet választani, különböző hosszúságúakat. Az alkalmazás attól helyfüggő, hogy a gps segítségével beméri a felhasználó helyzetét, és mindig az adott helyhez tartozó információkat meséli el. A környékbeli éttermeket is megtalálja a felhasználó, és a későbbiekben egy pontgyűjtő rendszerrel akarják rávenni az embereket, hogy írjanak értékeléseket is a helyekről.

Most a következő turistaszezonra készülnek a fejlesztők, márciusra tizenegy új várost akarnak lefedni, és új funkciókat is kitaláltak. Például lesz beépített úti napló, amellyel megoszthatóvá válnak a túrák, az értékelések és az útvonalon készült fényképek is. Rétai Martin elmondta, olyan platformot akarnak létrehozni, amelyre más profi idegenvezetők is készíthetnek minőségi tartalmakat. Ők a szerkesztésben tudnak segíteni, mert van tapasztalatuk arról, hogy miként kell megtervezni a mobilos túrákat.

Csak egy kérdés maradt a végére, és Rétai Martin abban bízik, hogy igen lesz rá a válasz: Vajon az emberek hajlandóak elfogadni a virtuális idegenvezetőket?

Rovatok