Index Vakbarát Hírportál

Bűnözők akarták megszerezni az Iwiw adatbázisát

2010. december 10., péntek 11:51

Tízmilliós hasznot reméltek a bűnözők az Iwiw adatbázisának eladásából. Nem a rendszert akarták feltörni, hanem a közösségi portál üzemeltetőjénél próbáltak az adatok közelébe férkőzni.

A rendőrség elfogta azokat a bűnözőket, akik az Origo Zrt. közösségi oldalát használók adatait próbálták megszerezni, írja a cég híroldala. Az elkövetők abban reménykedtek, hogy az Iwiw felhasználóinak személyes adataival több tízmilliós haszonra tehetnek szert.

Nem próbálták feltörni a portált, hanem az egyik üzemeltető alvállalkozó cég munkatársa segítségével próbálták megszerezni az adatokat. Az Origo megkeresésünkre nem árulta el, hogy az alvállalkozó munkatársa együttműködött-e a bűnözőkkel. Az Origo cikke szerint az üzemeltető biztonsági szolgálata tett feljelentést, és az eset után újabb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

Személyes adattal való visszaélés miatt 2 évet kaphatnak az elkövetők, de ha számítástechnikai rendszer elleni bűncselekménnyel is megvádolják őket, akkor 8-10 évre nő a büntetés.

Rovatok