Index Vakbarát Hírportál

IVSZ: adatközpont-nagyhatalom lehetnénk

2010. december 10., péntek 10:14

Adókedvezménnyel kellene idecsábítani az adatpark-üzemeltető cégeket, hogy a regionális központjukat hozzánk telepítsék – mondja a szakmai szervezet.

Izlandi mintára állami ösztönzőkkel kellene Magyarországra csábítani az adatközpont-üzemeltető vállalatokat – vetette fel az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) egy december eleji sajtóbeszélgetésen. Amint az eseményről beszámoló hvg.hu írja: Ambrus Zsolt főtitkár szerint hazánk jó adottságokkal rendelkezik az adatparkok telepítéséhez, az ebben az üzletben érdekelt cégek érdeklődését adókedvezménnyel és számukra kedvező jogi szabályozással lehetne felkelteni.

Ambrus elmondta: ma az informatikai szolgáltatások meghatározó infrastruktúrájává váltak az adatközpontok. Míg korábban a vállalatok jellemzően saját szervertermeket építettek ki, ma már egyre többen bízzák e feladatokat IT-szolgáltató cégekre, melyek távolról, védett környezetben kialakított szerverközpontokból biztosítják a hardveres és szoftveres hátteret.

Az IVSZ szerint a modell terjedésével párhuzamos nyílnak adatközpontok minden országban, de a megfelelő sebesség, sávszélesség és szakértelem biztosítása miatt 500-1000 kilométerenként indokolt jelentős adatközpontok építése. Több országban már telítődött a piac, a régióban Magyarország Ausztriával és más kelet-közép-európai országokkal versenyez az általában 20-50 millió dolláros nagyságrendű beruházásokért.

A csábítás művészete

A legnagyobb energiafogyasztók közé tartozó adatközpontok létesítése nehézkes a szén-dioxid-kvótákat maximálisan kihasználó országokban. A szakmai szervezet szerint – írja a hvg.hu – hazánk előnyt kovácsolhat abból, hogy maradt kvótája, azok értékesítése helyett támogathatná az adatpark-üzemeltető cégek betelepülését.

Például úgy, hogy az általuk felhasznált villamos energiára két-három évre adókedvezményt vagy adómentességet ajánl nekik. Mivel az adatközpontok működési költségeinek 80 százalékát az áramfelhasználás teszi ki, ez jelentős árelőny lehet – érvel az IVSZ –, míg a kieső adóbevételt a beruházás létrejötte és a foglalkoztatás növekedése kompenzálná.

A szervezet azt is javasolja, hogy készüljön olyan jogszabály, amely garantálja, hogy az adatközpontban lévő adatokhoz csak annak tulajdonosa (vagy akit az feljogosít) férhessen hozzá, senki más. A vámszabad területek mintájára akár a hazai jogi környezet alóli mentesség biztosítását is fel lehetne vetni – javasolja az IVSZ.

Amint arról többször beszámoltunk, hasonló – igaz, jóval nagyobb léptékű – adatközpont-piaci ambíciói vannak Izlandnak is. Az északi szigetország kormánya az elmúlt években nagyszabású terveket készített, hogy odacsábítsa az adatközpontokat építő és üzemeltető cégeket. Izland mellett szól, hogy a központok hatalmas hűtésigényét ott olcsón és környezetbarát módon lehet kiszolgálni, és hasonló feltételekkel oldható meg az áramellátás is.

Rovatok