Index Vakbarát Hírportál

Kipróbálták a Google operációs rendszerét

2010. december 10., péntek 13:42

Egyszerű és olcsó gépen debütált a Chrome operációs rendszer, de a spórolás miatt még a YouTube is akadozik.

Alaposan letesztelte az Engedget kütyüportál a Google első olyan laptopját, amin Chrome OS fut. A márkajelzés nélküli gépből keveset gyártottak le, és csak az Egyesült Államokban dobták piacra. A tesztelők szerint a Cr-48 azonosítóval ellátott laptop leginkább egy régi Macbookra hasonlít, azzal az óriási különbséggel, hogy ebben a gépeben nem csúcskategóriás processzor van, hanem egy olcsóbb Intel Atom.

A gép teljesen átlagos. Kijelzője 12,1 hüvelykes, matt felületű és 1280x800 pixel felbontású. Akinek ez nem elég, vga-porton külső monitort is ráköthet a gépre, van kártyaolvasója és egy usb-portja. A problémák akkor kezdődnek, amikor a webes szolgáltatásokra kihegyezett Chrome OS-nek perifériákat kell kezelnie. Egy usb-egér még nem okozott gondot, de az SD-kártyák és az usb-memóriák csatolásakor nem ugrott elő fájlkezelő.

Talán a gép billentyűzete a legizgalmasabb, mert a Google egyszerűen kihajigálta a fölöslegesség vált gombokat. A Caps lock helyére keresőgomb került, míg a Ctrl és az Alt közül eltávolították a Windows-logót. A legfelső sorból száműzték az F1-F12 funkciógombokat, itt a hang- és fényerő állítható, és gombnyomással előre-hátra lépkedhetünk a böngészési előzményekben.

Az Engadget szerint teljesen kikapcsolt állapotból nem indul gyorsan a gép, de készenléti üzemmódból egy másodpercnél gyorsabban felébred.

Mint a böngésző

Az Engedget azt írja, hogy aki látta már a legújabb Chrome böngészőt, az gyakorlatilag látta a Chrome OS-t is. Annyi az újdonság, hogy amikor új ablakot nyitunk, akkor Alt-tab helyett egy külön funkciógombbal kell az ablakok közt váltani. Van néhány kapcsoló is, amelyekkel a wifit és a 3G-t lehet aktiválni.

Egyáltalán nem meglepő az Engadget azon felfedezése, hogy a Chrome Os egyik gyenge pontja az Adobe Flash. A laptopot nagyon leterhelik a flashes szájtok, a YouTube akadozott a gépen.

Frucsán oldották meg a nyomtatást. Először egy normális gépen fel kell ismerni a helyi nyomtatókat, majd a Chrome megosztja a beállításokat, és ezután az adott nyomtatóra az összes olyan Chrome-ból lehet nyomtatni, amelyikbe bejelentkezik a júzer. A Chrome OS több felhasználót kezel, és van vendéghozzáférés is, amely inkognitó módban üzemel, és nem fér hozzá a több felhasználó tartalmaihoz.

Az Engadget egyelőre nem írt komoly összegzést a laptopról, hiszen nem valódi terméket teszteltek, csak egy béta verziót. Ugyanakkor már most látszik, hogy Chrome OS-es gépek a jelenlegi netbookok jó alternatívái lesznek.

Rovatok