Index Vakbarát Hírportál

Közösen akcióznak az online áruházak

2010. december 11., szombat 23:37

December 16-án több száz webáruház az aznap megrendelt termékeket ingyen szállítja házhoz úgy, hogy azt karácsonyig mindenki megkapja.

Az Ingyen Szállítás Napot először Amerikában rendezték meg 2008-ban. Azóta szerte a világon egyre több ország csatlakozott a kezdeményezéshez. A webaruhazelemzes.hu oldalnál úgy gondolták, hogy az online kereskedelemnek is kell egy olyan nap, amikor a vásárlók szállítási költség nélkül megismerhetik a webáruházakat. Idén először rendezik meg itthon az Ingyen Szállítás Napot.

A résztvevő webáruházak listája megtalálható a hivatalos oldalon. Ezen a napon azok az áruházak, akik részt vesznek az akcióban vállalják, hogy az aznap leadott rendeléseket ingyen szállítják házhoz. Érdemes előre kiválasztani, hogy melyik áruházból szeretnénk vásárolni, hiszen december 16-án már 0 órától a díjmentes kiszállítás mellett komoly akciók is várják a vásárlókat. Az akcióhoz eddig több mint kétszáz online bolt kapcsolódott.

A szervezőknél több célja volt az akcióval. Egyrészt népszerűsíteni szeretnék az internetes vásárlást, hiszen Magyarországon a kiskereskedelmi értékesítések 2 százaléka történik online, míg ez az arány az Egyesült Államokban 7 százalék. Másrészt fel szeretnék hívni az emberek figyelmét arra, hogy mennyivel kényelmesebb az interneten vásárolni, hiszen nem kell elmenni a boltba (hidegben, kánikulában, esőben). egy óra alatt nagyon sok online boltot lehet megnézni. kényelmesen a munkahelyről vagy az otthoni kanapéról vásárolhatunk. Mivel a szállítás ingyenes ezen a napon, így nincs pluszköltség.

Az internetes vásárlásokkal szemben az egyik legnagyobb ellenérv, hogy nem tudják megnézni, megtapogatni a termékeket. A jogszabályok szerint online vásárlásnál a kereskedő köteles nyolc napon belül kicserélni a terméket vagy visszafizetni az árát, ha a vásárló ezt kéri.

Az akció ideje alatt a szállítás költségeit a kereskedők állják. A szervezők szerint azonban ez a nap egy hosszú távú befektetés lehet nekik, hiszen azok a vásárlók, akik ezen a napon rendelnek, később visszatérhetnek az áruházakba. Valószínűleg sok olyan új vásárló is lesz, aki eddig a szállítási költség miatt nem próbálta ki az online vásárlást. Futárcégeket, csomagküldőket is megkerestek a szervezők, a GTR csatlakozott az akcióhoz és erre a napra egy alacsony tarifát ajánlottak fel.

Azt nem lehet előre megmondani, hogy mekkora lesz a forgalomnövekedés, de voltak már nyereményjátékok az akcióval kapcsolatban és több csatlakozott áruház jelezte, hogy már a játék első napja után a látogatottság és értékesítés nagyságrendekkel nőtt. Korábban azonban voltak már hasonló akciók több online áruházzal, és a tapasztalatok szerint a forgalom akár 5-6-szoros is lehet ezen a napon.

Hogy miért december 16? Idén december 19-én lesz az aranyvasárnap. Ez Magyarországon a legforgalmasabb nap a kereskedelemben. Egy olyan dátumot akartak választani, ami megelőzi az aranyvasárnapot és még a csomagok is biztonsággal kiérkeznek karácsonyig. Külföldön is hasonló időpontban rendezik meg ezt az eseményt, az Egyesült Államokban december 17-én, Hollandiában december 15-én.

Rovatok