Index Vakbarát Hírportál

Kazahsztán megőrül az iPadért

2010. december 13., hétfő 12:38

Kazahsztánban kitört az iPad-mánia. Az egykori szovjet tagköztársaságban azonban a táblagépet nem a szokásos, fiatal, jómódú, a műszaki újdonságokra fogékony réteg vásárolja, hanem magas rangú állami tisztségviselők, akik így fejezik ki lojalitásukat az iPad-rajongó miniszterelnök iránt.

Karim Masszimov egy októberi kormányülésen fakadt ki a minisztereinek, hogy néha napokig nem kap választ az emailjeire, pedig ha minden kormánytagnak lenne hordozható táblagépe, mint neki, és azt állandóan magánál tartaná, mint ő, tíz percen belül reagálni tudnának a fontos üzenetekre.

Az iPad azóta az állami tisztségviselőknél a lojalitás szimbólumává vált, és a mánia olyan szinten eluralkodott az kormányszervek és állami nagyvállalatok felső köreiben, hogy mára egy iPad nélküli felsővezető már gyanús, és azt feltételezik róla, hogy direkt nincs táblagépe, és ezzel a miniszterelnökkel való szembenállását demonstrálja.

Mivel a táblagépek túlnyomó része szürkeimport, vagy online vásárlás útján érkezik az országba, senki nem tudja, mennyi iPadet vásárolt fel a kazah államapparátus. Mindenesetre egy leleményes helyi vállalkozó már beindította a kazah iPad-klón gyártását, az egyelőre név nélküli készüléket Tajvanon és Kínában gyártják majd, az ára az eredetinek kevesebb mint a fele lesz, és néhány technikai megoldásában (usb-portok, kamera) túl is mutat azon.

Rovatok