Index Vakbarát Hírportál

Leéghet minden kütyü, amit karácsonyra vett

2010. december 20., hétfő 11:59 | aznap frissítve

Egyetlen olyan ember sem él a Földön, aki túlfeszültségvédő aljzatot szeretne látni a karácsonyfa alatt, de egy személyes történet meggyőzött arról, hogy még ez is praktikus kiegészítő lehet a drága elektronikai eszközökhöz.

Tévévásárláshoz kért tanácsot egy barátom, és a technológiától a méretig már mindent kitaláltunk (plazma, 42"), amikor bedobtam a túlfeszültségvédő témáját. Azért vetemedtem erre, mert az APC néhány hete átküldött egy rakás ilyen eszközt, de elképzelésem sem volt, hogy miként passzolnának a karácsonyi cikksorozatba. A felvetésem telitalálat volt, mert kiderült, hogy a barátom apósánál villanyszerelés közben valamit nagyon elszúrtak, és úgy 380V rohant végig a hálózaton. Szó szerint elfüstölt a tévé, a hűtő és a számítógép. Innentől nem az volt a kérdés, hogy vesz-e túlfeszültségvédőt a kétszázezer forintos tévéhez, hanem az, hogy milyent vegyen. (Villám is okozhat ilyen problémát, sőt, valószínűleg gyakrabban fordul elő, mint a 380V-tal való babrálás.)

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

  • 541
    25 millió
  • 408
    0 Forint
  • 83
    5 millió
  • 48
    10 millió

Az APC-n kívül többek közt Trust, Pannon Power, Belkin és Philips márkájú túlfeszültségvédők is kaphatók. A legegyszerűbb az egy lyukú konnektor, amit nem érdemes dupla aljzatba dugni, mert aligha tudunk mást bedugni mellé. Az APC ilyen eszköze is inkább vezetékes telefonhoz passzol, a telefonzsinór is beledugható.

Hosszú egysoros elosztók esetében praktikus, ha az aljzatok 45°-kal el vannak forgatva, mert így a bumfordi fejű konnektorok (pl. régi Nokia-töltő) könnyebben elférnek egymás mellett. A nagyobb, nyolc lyukú hosszabbítóknál pedig jól jöhet a kábelösszefogó keret, amilyen az APC eszközein van.

A legnagyobb elosztókon még a hálózati kábel, a telefon és a tévéantenna is átvezethető, tehát semmilyen irányból nem érheti nagy feszültség az érzékeny elektronikát. A Belkin és az AEG pedig extraként beépített védett usb-portokat kínál, amelyekkel mp3-lejátszót vagy mobilt lehet tölteni.

Ezek az eszközök tartós 380V-ot nem képesek kezelni, mert elsősorban villámkár kivédésére vannak felkészítve. A rövidebb ideig tartó impulzusokat tudják hatékonyan blokkolni, amit zárlatos konnektor és becsapódó villám is okozhat. Ez önmagában elég indok ahhoz, hogy megvédjük az értékes elektronikai berendezéseinket, különös tekintettel a drága tévékre.

Rovatok