Index Vakbarát Hírportál

A bittorrent fele film és tévésorozat

2010. december 21., kedd 09:25

A Bitsnoop torrentkereső oldal felmérése szerint a fájlcserélő hálózatokat ma többnyire filmek és tévésorozatok terjesztésére használják a júzerek, minden más tartalom, a zenék, szoftverek, ekönyvek, játékok a háttérbe szorulnak.

A felmérést több mint tízmillió (összesen 12 ezer terabájtnyi tartalmat takaró) torrentfájl elemzésével végezték, amelyek több száz torrent tracker teljes kínálatát lefedték. A statisztika azt mutatta, a fájlcserélő hálózatban megosztott tartalmak 63, míg az éppen letöltött fájlok 73 százaléka volt videó (a bittorrent protokoll egyik nagy előnye, hogy egyszerre több helyről is lehet tölteni ugyanannak a fájlnak más-más darabkáit, ezért különbözik a két szám).

A zene aránya 10-20 százalék között mozgott, a szoftvereké pedig 10 százalék alatt volt (érdekes, hogy a videojátékok alig 3 százalékot értek el, miközben a nagy játékkiadók szerint a fájlcsere öli meg az ipart).

A videókon belül nagyjából 2:1 arányban verik a mozifilmek a tévésorozatok epizódjait, az egyéb kategóriák (videoklipek, rajzfilmek, pornó) nagyságrendekkel vannak lemaradva. A játékok között pécésből volt messze a legtöbb (több mint 100 ezer letölthető játék), utána a Sony hordozható gépe, a PSP, majd a Nintendo Wii következett, a lista végén pedig a Maces és mobiltelefonos játékok állnak.

A trendek azt mutatják, hogy a filmek az átlagos sávszélesség növekedésével vették át az uralmat a zenétől, a legdinamikusabban pedig a könyvek kategóriája nő, ahol az ebookok és beszkennelt magazinok a legnépszerűbbek, utánuk a hangoskönyvek és a képregények következnek.

A felmérés érdekes magyar vonatkozása, hogy az eredmények szerint a fájlcserélő hálózatokon elérhető tartalom 75-90 százaléka olyan, aminek a letöltése a hazai törvények szerint magáncélra teljesen legális.

Rovatok