Index Vakbarát Hírportál

Majdnem hatezer dollárt kapott a Wikileaks alkalmazás fejlesztője

2010. december 23., csütörtök 14:00

Összesen 4443-an töltötték le az App Store-ból a Wikileaks alkalmazást, ez azt jelenti, hogy ennyi pénzt utal az orosz fejlesztő a Wikileaksnek.

Az iPhone-os Wikileaks alkalmazás fejlesztője, Igor Barinov nyilvánosságra hozta, hányan töltötték le az appot az alatt a három nap alatt, míg elérhető volt az App Store-ban. Mint írtuk, az Apple levette az alkalmazásboltjukból az appot, az indoklás szerint azért, mert ellentétes volt a szabályzattal.

Az appot 4443-an töltötték le összesen, december 17 este és december 21 reggel között, a legtöbben december 19-én töltötték le. A moszkvai fejlesztő összesen 5840 dollárt kapott a letöltések után. Mint ígérte, minden egyes letöltés után egy dollárt a Wikileaksnek adományoz, tehát 4443 dollárt fog átutalni a szervezetnek.

Barinov azt mondja, hogy nem érdekli, mit szivárogtat a Wikileaks, az tetszik nekik, ahogy nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat.

Trudy Muller Apple-szóvivő azt nyilatkozta a levétellel kapcsolatban, hogy az alkalmazás nem felelt meg a követelményeknek. Barinov beszélt a céggel és arról tájékoztatták, hogy két pontban ütközött a szabályzattal az alkalmazás. Egyrészt az alkalmazásoknak nem szabad törvénybe ütközőnek lennie, illetve nem sérthet csoportot vagy egyént. Másrészt, ha az alkalmazásokban valahogy benne van az adományozás, akkor ingyenesnek kell lenniük.

A fejlesztőnek januárig kell várnia, hogy az Apple átutalja a pénzt, így Barinov saját zsebből utalta át a Wikileaksnek az összeget.

Rovatok